Песник из Данске са панциром

Млади песник из Данске Јахи Хасан носи панцирни прслук због претњи због објављивања збирке поезије у којој критикује конзерватизам и исламску традицију.

Ретко се дешава да један песник пише тако "експлозивне" стихове да мора да носи панцирни прслук, али је то случај са осамнаестогодишњим, сада већ ултрапопуларним, данским песником Јахијем Хасаном, пише дански дневни лист Метрокспрес.

Лист наводи да млади песник палестинског порекла носи панцирни прслук због претњи које добија од објављивања своје прве збирке песама, бескомпромисно критичне како према тврдокорном конезервативизму генерације родитеља, тако и према исламској традицији, али и положају потомака имиграната у друштву.

У песмама које су нескривено прожете намером да шокирају и провоцирају, Хасан пише о детињству, одрастању и младости уз породично насиље, изневерена очекивања и криминалитет, о кризи идентитета и стално присутним културолошким разликама и поделама на "нас" и "њих".

Виви Вестергард, представница "Гилендала", куће која је издала књигу која се продаје у тиражима невероватним за једну збирку песама (до сада је одштампано 37.000 примерака), потврдила је за Метрокспрес да Јахи Хасан непробојни прслук носи од летос, када се збирка нашла на полицама књижара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи