Читај ми!

Филипини, тајфун уништио цео град

Најмање 1.200 људи погинуло на удару једног од најснажнијих тајфуна који је икад погодио Филипине. Град Таклобан готово потпуно разорен. У Вијетнаму масовна евакуација пред удар Хај'јенa.

У удару снажног тајфуна Ха'ј'јен на Филипинима, страдало је најмање 1.200 особа, док су у Вијетнаму власти евакуисале пола милиона људи из подручја који ће се наћи на удару овог супертајфуна.

Хај'јен је опустошио филипински архипелаг у правој линији, од истока ка западу, остављајући за собом пустош.

Спасилачки тимови покушавају да допру до удаљених области, али им је приступ отежан, јер су путеви потпуно збрисани или затрпани рушевинама и дрвећем. Сведоци тврде да су нешто слично видели само у цунамију на Индијском океану 2004.  

Генерални секретар Црвеног крста Филипина Гвендолин Панг рекла је да је број погинулих процењен на основу извештаја тима Црвеног крста у Таклобану и Самару, који су претрпели највећа разарања приликом јучерашњег налета тајфуна Хај'јен.

Градоначелница Пало Лејте Ремедиос Петиља рекла је да има толико мртвих "да нема довољно врећа за њихова тела". "Разбацани су свуда наоколо", рекла је градоначелница. 

Заменик генералног директора филипинске Агенције за цивилно ваздухопловство Џон Ендрјуз пренео је речи једног пилота, који је посведочио да се на улицама филипинског града Таклобана могу видети тела жртава.

Тајфун Хај'јен поједине градове буквално је сравнио са земљом. У Таклобану су уништене скоро све куће. Иако аеродроми у центру Филипина не раде, војска је ипак успела да подигне два своја транспортна авиона како би покушала да достави помоћ становништву.

Секретар за унутрашње послове Филипина Мар Рохас каже да је све опустошено. "Немам речи да искажем како је све опустошено! Ужасно је, то је огромна људска трагедија! Нема ни струје, нема светла. Чим зађе сунце, морате у мрклом мраку да потражите неко склониште", рекао је Рохас. 

Хај'јен је погодио најпре приобална насеља на централном острву Самар, око 600 километара југоисточно од Маниле, уз максималну брзину ветра од 315 километара на сат. Више од 125.000 људи било је евакуисано из најугроженијих области пред удар тајфуна.

Школе које су се нашле на путу тајфуна затворене су. Обустављени су поласци бродова, као и летови, а многе школе затворене су и у престоници Манили у очекивању обилних падавина. У многим крајевима земље и даље нема струје због срушених далековода, а дрвеће које су ветрови ишчупали из земље блокирало је путеве.

"Желимо да уверимо грађане да је влада способна да им обезбеди све што је потребно сада и убудуће", рекао је председник Филипина Бенигно Акино.

Иако се очекује да ће тајфун незнатно ослабити док од Филипина дође до Вијетнама, и даље се сматра да би могао да нанесе велику штету и тој азијској земљи. 

Како су јавили државни медији у Вијетнаму, власти су почеле да масовно евакуишу људе из централних провинција Дананг и Кванг Нгаи, пренео је АФП.

У областима које ће највероватније бити погођене, многе школе су затворене, а људи из угрожених нижих приобалних села привремено су смештени у склоништа у вишим областима.

Власти су позвале све вијетнамске бродове да се врате до обале, а хидроелектранама је наложено да појачају безбедносне мере, док је национална авио-компанија "Вијетнам ерлајнс" поручила путницима да се припреме за одлагање или отказивање летова у недељу.

Хаијан је 24. олуја која је погодила Филипине од почетка године. Тајфун се сада, преко Јужног кинеског мора, креће ка Вијетнаму, где су већ евакуисане десетине хиљада људи. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи