"Армија ислама" за превласт у Сирији

Краљевина Саудијска Арабија улаже огроман новац за подршку новој сиријској опозиционој групи "Армија ислама". Поред свргавања Асада, циљ Судијске Арабије је и заустављање моћних џихадистичких група у Сирији. Саудијска иницијатива може бити мач са две оштрице, упозоравају стручњаци.

Нова побуњеничка група у Сирији "Армија ислама" има подршку Саудијске Арабије, која припрема милионе долара за наоружавање хиљада сиријских бораца. Група под називом "Армија ислама" деловала би и као противтежа моћним џихадистичким организацијама које покушавају да остваре утицај у Сирији, преноси Гардијан.

Сиријски, арапски и западни извори Гардијана кажу да Саудијска Арабија интензивно помаже "Армију ислама", која је настала у септембру после уједињења 43 сиријске групе. Почела је да делује као значајан играч међу подељеним побуњеницима.

Према непотврђеним извештајима, у обучавање "Армије ислама" биће укључен и Пакистан, а процењује се да има између 5.000 и 50.000 бораца. Међутим, дипломате и стручњаци упозоравају да постоје озбиљне сумње у њихове намере, као и страх од реакције екстремиста.

Шеф саудијских обавештајаца, принц Бандар бин Султан покушава да издејствује да САД пошаљу противваздушно и противтенковско оружје "Армији ислама". Од Јордана је затражено да дозволи превоз оружја преко своје територије.

Заузврат, како дипломате кажу, Ријад охрабрује "Армију ислама" да прихвати управу Сједињених Држава, Запада и сиријске опозиционе коалиције.

Постоје два рата у Сирији, каже Мустафа Алани, аналитичар Голфског истраживачког центра који подржава Саудијска Арабија: "Један против сиријског режима, а други против Ал Каиде. Саудијска Арабија подржава оба."

Саудијска Арабија већ дуго важи за земљу која подржава побуњенике у Сирији, и то чини са више самопоуздања од када је у септембру потписан договор о хемијском оружју, и од када је избегнута америчка војна интервенција у Сирији.

Вођа "Армије ислама" је Захран Алоуш и некадашњи заповедник групе Лива ел Ислам, једне од најутицајнијих група у региону Дамаска. Алоуш је недавно разговарао и са саудијским бизнисменима који финансирају посебне побуњеничке бригаде под бођством "Армије ислама".

"Армија ислама" је ове недеље објавила и оглас у којем тражи искусне медијске професионалце који би им помогли у промоцији. Ипак, још је рано да се утицај саудијског деловања осети на терену.

Саудијско самопоуздање је порасло делом и због незадовољства политиком САД према Сирији и Ирану - саудијског ривала у региону. Принц Турки ел Фејсал, некадашњи шеф саудијске обавештајне службе, описао је Обамин приступ сиријском проблему као "жалостан".

Прошлог месеца, Саудијска Арабија је отказала годишњи говор у Генералној скупштини УН и одбила столицу у Савету безбедности у знак протеста због ситуације у Сирији. Такође, Саудијци се, као и Израелци, плаше "велике погодбе" која би дозволила Ирану да развија нуклеарно оружје.

Ипак, стручњаци истичу да Саудијска Арабија није толико успешна када је реч о координацији.

"Саудијска Арабија и Катар немају способност да обликују и контролишу бунтовне групе. Имају новац, али њихови обавештајни и људски ресурси нису толико јаки, као ни организационе вештине. Веома су зависни од западне војске", каже Томас Перет са Универзитета у Единбургу.

Због тога би могло да се догоди да када Саудијци обећају новац у замену за уједињење, неки добију више новца него други, због чега би коалиција могла да се распадне.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи