Читај ми!

Арафат отрован полонијумом?

Неуобичајено висок ниво полонијума пронађен у првим форензичким тестовима посмртних остатака Јасера Арафата. Извештај показује да је бивши палестински лидер можда отрован ретком супстанцом.

Први форензички тестови обављени на посмртним остацима Јасера Арафата показали су неуобичајено висок ниво полонијума-210, што наводи на закључак да је палестински лидер могао да буде отрован ретком и отровном супстанцом.

Швајцарски научници који су тестирали Арафатове остатке после ексхумације његовог тела, открили су да је ниво полонијума у Арафатовим ребрима, карлици и земљишту у које су исцуриле његове телесне течности, 18 пута виши од уобичајеног.

Швајцарски научници у сарадњи с колегама из Француске и Русије, преузели су узорке у новембру прошле године након што је Арафатово тело ексхумирано из маузолеја у Рамали.

Извештај швајцарских форензичара ексклузивно је објавила ТВ мрежа Ал Џазира.

Познати амерички форензичар и патолог Дејв Баркли рекао је за Ал Џазиру да је након тих резултата сигуран да је Арафат убијен.

"Јасер Арафат је умро од тровања полонијумом. Пронашли смо 'пиштољ који се дими', који је узроковао његову смрт. Оно што не знамо - ко је у то време држао тај пиштољ", рекао је Баркли.

Арафатова удовица Суха Арафат копију извештаја добила је у уторак у Паризу.

"Након што сам добила резултате, поново оплакујем Јасера. То је као да сте ми управо рекли да је умро", рекла је Суха Арафат.

Швајцарски научници истраживали су само шта је узроковало Арафатову смрт. Нису истраживали нити закључивали ко га је и како убио.

Арафат се разболео у октобру 2004. године и имао је симптоме гастроентеритиса, праћеног дијарејом и поовраћањем.

Палестински званичници су у почетку говорили да је патио од прехладе. Пребачен је убрзо у француску војну болницу, али је пао у кому и умро 11. новембра.

Званични узрок смрти био је мождани удар, али француски лекари у то време нису могли да кажу шта је изазвало његову болест.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи