Читај ми!

НСА престала да прислушкује Меркелову

Програм прислушкивања Ангеле Меркел, али и других светских лидера, НСА је обуставила пошто је за то сазнала Бела кућа. Агенција је својевремено од Јапана тражила да помогне у шпијунирању Кине, што је Токио одбио.

Америчка Национална безбедносна агенција (НСА) престала је да шпијунира немачку канцеларку Ангелу Меркел и друге светске лидере након што је за то прислушкивање дознала Бела кућа, објавио је лист Волстрит џорнал.

Лист наводи да је председник САД Барак Обама сазнао за надзирање електронске комуникације светских лидера кад му је средином ове године достављен интерни извештај, чију је израду претходно наложио, пренела је агенција АФП.

Интерни извештај је садржавао информацију да је НСА прислушкивала телефоне око 35 светских председника и шефова влада.

Бела кућа је прислушкивање неколико лидера, укључујући Меркелову, после тога обуставила, објавио је Волстрит џорнал, додајући да неколико програма прислушкивања треба да буде обустављено, али то још није учињено.

Званичници НСА су новинару америчког листа рекли да та агенција спроводи толико програма прислушкивања и да не би било практично да председника обавештавају о свима њима.

Обама је био "обавештен и одобрио је шире приоритете прикупљања информација", рекли су званичници, одбијајући да изнесу детаље о метама прислушкивања.

"Те одлуке се доносе у НСА. Председник не одлучује о томе", рекао је анонимни званичник безбедносне агенције Волстрит џорналу.

НСА се нашла на мети оштрих критика откако су од јуна ове године медији почели да објављују наводе, засноване на десетинама хиљада докумената којих се Едвард Сноуден домогао, да та служба спроводи тајни програм шпијунирања широм света.

У Вашингтону је саопштено да ће администрација председника САД Барака Обаме преиспитати програме надзора које спроводе обавештајне службе.

Немци желе извињење од Обаме

Огромна већина Немаца, њих више од три четвртине, жели да се амерички председник Барак Обама извини њиховој канцеларки Ангели Меркел због прислушкивања њеног мобилног телефона, показала је управо објављена анкета Института Емнид, по којој чак 76 одсто Немаца очекује такав потез од шефа Беле куће.

Свега 16 одсто Немаца сматра да извињење није нужно, а њих 60 одсто верује да ће ова шпијунска афера нанети велику штету америчко-немачким односима.

Без обзира на аферу шпијунирања, више од половине Немаца, њих 53 одсто, сматра Американце за добре савезнике, а 39 одсто мисли да они Немцима нису добри савезници.

Позивајући се на своје изворе, лист Билд ам Зонтаг објавио је да је Обама био обавештен о шпијунирању лично од шефа Националне безбедносне агенције (НСА) још 2010. године.

"Обама није прекинуо операцију него је пустио да се она настави", цитирао је лист неименованог високопозиционираног службеника НСА, а пренела је агенција АФП.

Раније је недељник Шпигл известио на основу поверљивих докумената који су "процурили" из НСА да се Меркелова налазила на мети прислушкивања још од 2002. године, као и да се налазила под присмотром пред Обамину посету Берлину у јуну.

Ова сазнања изазвала су бес у европским престоницама и подстакла су европске лидере да затраже нови договор о прикупљању обавештајних података са Вашингтоном, како би одржали савез за борбу против тероризма на исправном путу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи