Читај ми!

"Свети Јуда" над западном Европом

Најмање 13 људи страдало у западној и северној Европи када је пало дрвеће због олује "Свети Јуда". Ветар бржи од сто километара на сат, пада јака киша, на хиљаде домаћинстава без струје. Саобраћај у колапсу. Два трајекта с више од 450 путника блокирана у Ламаншу.

Велику Британију, Француску, Холандију, Немачку, Данску и Шведску захватила је олуја "Свети Јуда", која прети да буде најгора у последњих десет година - стотине хиљада домаћинстава остало је без струје, саобраћај је у колапсу, а два трајекта с више од 450 путника блокирана су у Ламаншу.

Према наводима полиције, једна 17-годишња девојка је погинула у граду Хивер на југоистоку Енглеске кад је на њену монтажну кућу пало дрво, док је мушкарац у педесетим годинама преминуо пошто се на његов аутомобил срушило дрво у граду Вотфорду, северно од Лондона, пренела је агенција АФП.

Мушкарац и жена погинули су у експлозији гаса у кући у Лондону, а спасиоци су услед невремена на мору били приморани да обуставе потрагу за 14-годишњим дечаком, којег су на плажи у Источном Сасексу на југу Енглеске однели таласи.

Полиција Амстердама је саопштила да је једна жена погинула кад је на њу пало дрво. Грађане Амстердама су надлежне власти саветовале да не напуштају куће, као и да због јаког ветра не возе бицикле.

Главна железничка станица у Амстердаму је због оштећења изазваног олујом затворена.

Педесетогодишња жена у француском региону Бретања утопила се пошто су је прогутали таласи, рекле су француске власти.

На западу Немачке двоје људи је настрадало када је дрво пало на њихово возило.

Данска се током поподнева и вечери такође нашла на удару ветра орканске јачине, од 30 до 54 метара у секунди (110-195 километра на час), што је изазвало проблеме у саобраћају.

Према подацима данских власти, једна особа је погинула када је на њу пао цреп са крова. Повређено је најмање 15 људи.

Због, како се оцењује, најјаче олује у историји Данске, већина мостова је затворена, обустављен је сав железнички и део аутобуског саобраћаја, а поремећен је и авионски.

Ветар је рано јутрос достизао брзину од 160 километара на сат, а широм Енглеске и Велса регистроване су 152 поплаве и издато је упозорење на опасност од још 13 поплава.

У Великој Британији је више од 600.000 људи неко време било без струје, као и 42.000 домова на северу Француске.

Огромни грађевински кран у Лондону је пао на зграду у којој се налазе канцеларије Владе Велике Британије, недалеко од Даунинг стрита и Кабинета премијера.

На југу Британије је у прекиду железнички саобраћај пошто је олуја оборила на пруге више од 100 стабала, неки мостови су затворени, а на лондонском аеродрому Хитроу од јутрос је отказано 130 летова.

У Доверском мореузу, један трајект са 398 путника и други са 65, блокирани су пошто је лука Довер затворена због олује.

Метеоролози наводе да се олујни ветар креће с југа ка унутрашњости Британије и да се очекује да до поднева доспе до Северног мора.

Олујни ветар ће у уторак стићи у северозападни регион Русије и постоји опасност од поплава у Санкт Петербургу, саопштио је регионални Хидрометеоролошки центар.

Олуја је синоћ стигла до југозападне обале Енглеске, а процењује се да би могло да падне између 20 и 40 милилитара кише.

Када је такозвана Велика олуја погодила Британију 1987. године, ветар је достизао брзину од 185 километара на сат.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи