Читај ми!

Израел ослобађа палестинске затворенике

У оквиру договора који је крајем јула довео до обнове мировних преговора, Израел пристао да ослободи 26 Палестинаца који већ дуго служе казну. Неки међу онима који ће бити пуштени умешани су у убиства Израелаца.

Израел је пристао да ослободи 26 палестинских затвореника, који већ дуго служе казну, у оквиру договора који је крајем јула довео до обнове мировних преговора.

То је заправо друга фаза ослобађања Палестинаца, уз коју израелски премијер Бењамин Нетанијаху планира да одобри нову изградњу у јеврејским насељима на окупираним територијама, како би удовољио тврдолинијашима, присталицама јеврејских насељеника, који се противе пуштању затвореника.

Многи од оних који ће бити пуштени умешани су у убиства Израелаца.

Палестинци их сматрају херојима, без обзира на то шта су починили, верујући да су се лично жртвовали у борби за независност. Израелци их, међутим, углавном сматрају терористима који циљају цивиле.

У четири фазе биће укупно ослобођена 104 Палестинца у року од девет месеци, колико је предвиђено да трају преговори.

Гласање о пуштању затвореника у оквиру друге фазе уследило је након што је Израел најавио да ће ускоро почети да остварује нове планове о изградњи на Западној обали.

Тиме је јасно стављено до знања да се ради о некој врсти трговине насеља за затворенике, наводи АП.

Јеврејска насеља су нелегална по међународном праву и Палестинци их сматрају највећом препреком за оснивање државе која би обухватила Западну обалу и појас Газе, с источним Јерусалимом као главним градом. Израел оспорава такве ставове.

Ова земља је након освајања Западне обале тамо изградила више од сто насеља. У њима и источном Јерусалиму живи око пола милиона Јевреја.

У данашњем саопштењу владе наводи се да ће бити пуштени затвореници који служе више од 19 година, а њихови злочини су претходили преговорима између две стране 1993. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи