Читај ми!

Најроби, масакр, па талачка криза

Борбе око тржног центра у Најробију. Нападачи из терористичке групе Ал Шабаб држе непознати број талаца. Број жртава порастао на 68, док је више од 200 особа повређено. У акцију против терориста укључени и саветници за преговоре из Израела.

22.55 - Војска преузела контролу у већем делу тржног центра. Већина талаца ослобођена, каже портпарол кенијске војске.  

20.20 - Број жртава у Најробију порастао на 68, саопштио је Црвени крст Кеније. 

18.15 - Председник Кеније рекао да су у тржном центру и даље и нападачи и таоци, као и да је међу погинулима његов нећак.

15.55 - Недуго пошто су снаге безбедности упале у тржни центар, зачула се пуцњава, рекао очевидац за Ројтерс.

12.30 - Гански песник и дипломата Кофи Авунор жртва напада, рекао председник Гане. Из центра избављено око 1.000 људи.

11.20 - Погинуло 59, рањено више од 200 особа, саопштила полиција. У згради још 11 до 15 нападача и непознат број талаца.

Кенијска војска је у жестоком сукобу са сомалским екстремистима у луксузном тржном центру у Најробију, у последњем покушају да ослободи засад непознат број преосталих талаца. У нападу у суботу је, према подацима Црвеног крста, погинуло 48 особа, а 200 рањено.

Секретар Владе Кеније задужен за унутрашње послове Џозеф Ленку рекао је да је из тржног центра "Вестгејт мол", до сада, избављено око 1.000 људи, мада се бројни таоци и непознати број нападача и даље налазе у тржном центру у Вестленду, у даљем покушају кенијских снага безбедности да окончају опсаду, преноси британски Би-Би-Си.

АП наводи да кенијске безбедносне снаге контролишу камере које се унутра налазе.

Израелске снаге придружиле су се Кенијцима у окончању тешке опсаде сомалских екстремиста у тржном центру у Најробију, наводи АФП.

"Израелски саветници за преговоре са терористима укључени су у акцију, али они не учествују у оружаним операцијама", навели су кенијски званичници, иако су се појавиле информације да израелски специјалци учествују у акцији. 

Интервенција је уследила после 26 сати од када су наоружани нападачи ушли у комплекс, почели да бацају бомбе и пуцају по забезекнутим купцима и запосленима у тржном центру.

Пуцњава је трајала око 30 секунди, уследио је период напете тишине да би војници у маскирним униформама, измешани с купцима, утрчали испод ресторанске терасе дуж предњег дела зграде да би одбили напад терориста.

Сатима после неочекиваног напада, мртви су лежали око столова ресторана, док су на столовима били недовршени оброци.

Побуњенички покрет Ал Шабаб, који је повезан са терористичком мрежом Ал Каиде, преузео је одговорност за масакр у тржном центру, који је делимично у израелском власништву, наводећи да је то директна одмазда за кенијску војну интервенцију у Сомалији, где се војници Афричке уније боре против исламиста.

Кенијски председник Ухуру Кенијата је синоћ, у телевизијском обраћању нацији, рекао да је "лично изгубио чланове породице у нападу на Вестгејт", преноси АФП.

"Бићу јасан. Ухватићемо починиоце куда год да побегну. Ухватићемо их и казнићемо их за овај страшан злочин", рекао је Кенијата.

Тржни центар Вестгејт популаран је међу богатим Кенијцима и странцима, и у њему се јуче око поднева налазило око 1.000 купаца када су наоружани нападачи упали и почели да бацају ручне бомбе и пуцају из аутоматског оружја по престрављеним људима.

Међу убијенима има Американаца, Француза, Канађана, Британаца, али, изгледа, највише Индуса.

Свет осуђује терористички напад

Осудама напада придружила се и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

"Тужна сам због бруталног напада на невине грађане у тржном центру "Вестгејт" и упућујем искрено саучешће онима који су изгубили чланове породице, пријатеље и драге особе и подршку повређенима и свима који су погођени тим догађајима", поручила је Ештонова.

"ЕУ нуди пуну подршку кенијским властима у овој ситуацији. Желимо да учинимо све што је у нашој моћи да спречимо понављање таквих напада у будућности", рекла је Ештонова.

Савет безбедности УН најоштрије је осудио напад на тржни центар.

"Чланице СБ УН најоштрије осуђују терористички напад у Најробију, у коме има велики број погинулих и повређених", наведено је у заједничком саопштењу 15 чланица СБ УН у коме је, такође, упућено саучешће жртвама и њиховим породицама, преноси АФП.

Француски председник Франсоа Оланд такође је осудио напад и изразио жаљење због жртава, међу којима је и двоје француских држављана, саопштила је Јелисејска палата.

Председник "осуђује најоштрије кукавички напад и дели бол породица наших сународника", наведено је у саопштењу из Париза.

Амерички Стејт департмент саопштио је нешто раније да располаже информацијама да у нападу у Најробију има повређених америчких држављана, истовремено осудивши пуцњаву као "безуман чин насиља".

Шеф британске дипломатије Вилијем Хејг, такође, је "безрезервно" осудио "посебно кукавички и брутални напад". Он је рекао и да је премијер Дејвид Камерон разговарао са кенијским председником Кенијатом и понудио помоћ.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи