Читај ми!

Доживотна казна за "црвеног принца"

Бивши високи функционер Комунистичке партије Кине Бо Силај због корупиције осуђен на доживотни затвор. Силај, познат у народу као "црвени принц", смењен је са свих функција када је његова жена прошле године осуђена на смрт због убиства јеног британског бизнисмена.

Суд у Кини осудио је смењеног високог функционера кинеске Комунистичке партије Боа Силаја на доживотни затвор пошто је проглашен кривим по свим тачкама оптужнице за корупцију, мито и злоупотребу положаја.

Како се може видети из транскрипата објављених на званичном микроблогу суда Боова лична имовина ће, по налогу суда у Ђинану у источној Кини, бити замрзнута, преноси Ројтерс.

Бо се, уочи пресуде, писмом обратио породици у ком је поновио да је невин, али спреман да иде у затвор.

Како су пренели кинески медији, Бо је у писму истакао да ће с његовог имена "једнога дана бити скинута љага" и да ће "тихо чекати у затвору".

"Мој отац је више пута затваран, кренуо сам његовим стопама", навео је Бо, пренела је агенција АФП, наводећи да су му оба родитеља преминула.

Бо се захвалио породици на подршци током драматичног петодневног суђења.

Суђење је окончано крајем августа, а тужилаштво је истакло да су злочини Боа Силаја (63) "веома озбиљни".

Бо је одбацио оптужбе да је примио мито од 3,5 милиона долара од предузетника и блиског пријатеља Суа Минга и генералног менаџера компаније "Далиан интернешенел дивелопмент" Танга Сјаолина.

Кључни сведок оптужбе, Ванг Џенганг, бивши службеник у Далијану, где је Бо био градоначелник деведестих година, рекао је пред судом да је Бо, у његовом присуству, телефонирао својој супрузи Гу Кајлај и рекао јој да преузме пошиљку од пет милиона јуана, на име локалног пројекта изградње.

Некадашњи партијски секретар југозападног мегаполиса Чонгћинга и члан највиших централних тела Комунистичке партије Кине, у народу познат као "црвени принц", одбацио је те наводе као бесмислене.

Бо је смењен са свих положаја прошле године, пошто је избио скандал када је његова супруга осуђена на смрт због убиства британског бизнисмена Нила Хејвуда.

Пред судом је приказан снимак на којем она сведочи да је њен супруг примао мито од Суа Минга, породичног пријатеља, који је, како је рекла, често плаћао њиховој породици авионске карте за путовања у иностранство и доносио разне поклоне.

Бо је довео у питање кредибилитет своје жене, па чак и њено ментално здравље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи