Швајцарци одлучују о војном року

Гласачи у Швајцарској на референдуму одлучују да ли се или не укида обавезан војни рок. Обавезан одлазак у војску сада постоји само у седам европских земаља.

Обавезни војни рок постепно је укинут у већини европских земаља, осим у седам држава, а Швајцарска данас одлучује о томе.

Обавезни војни рок у Швајацарској уведен је 1848. године, али је ступио на снагу Уставом из 1874. године који даје Конфедерацији да преузме одговорност за кантоне. Пре тога, кантони су се бранили организовањем грађана као милиција.

После Федералног пакта који је усвојен на Бечком конгресу 1815. после ратова с Наполеоном, успостављене су границе земље и проглашена неутралност.

Предвиђено је да сваки кантон обезбеди Конфедерацији два одсто својих војника, тако да на федералном нивоу буде око 33.000 војника.

Потом је у Швајцарској постојала мала професионална војска. Служење војног рока било је обавезно за мушкарце, док су жене могле да се добровојно пријаве. После хладног рата, ситуација се променила и уведено је и цивилно служење војног рока.

Данас има 2.650 активних војника и 32.000 резервиста. Сви мушкарци од 18. до 32. године обавезни су да служе војску. Њих 61 одсто служи рок док су остали, који се пријаве касније, проглашени неспособним за служење војске и морају да плаћају порез (четири одсто од плате).

Често обавезан од почетка 19. века у већини европских земаља, војни рок постепено се повлачи и 60-их година уводи се професионална војска.

У Европи војни рок је обавезан у Норвешкој, Финској, Данској, Естонији, Аустрији, Грчкој и на Кипру. Норвешка жели чак да прошири обавезни рок за жене, према одлуци парламента у јуну. Та мера ће ступити на снагу 2015. године и донета је на основу једнакости полова.

У Финској је обавезан војни рок који траје од шест до 12 месеци. У Данској је војни рок теоретски обавезан, тако да је 2012. године 5.000 људи био у војсци, а 95,8 одсто је то учинило на добровољној бази. У Естонији војни рок је обавезан и траје од осам до 11 месеци. 

У Аустрији, грађани су великом већином, њих 59,8 одсто, у јануару гласали за одржавање обавезног војног рока. Сваке године 22.000 људи буде шест месеци у војсци. Они Аустријанци који не желе у војску, годишње њих 14.000, иде у цивилну службу на девет месеци.

На Кипру и у Грчкој, војни рок је обавезан и постепено је скраћиван и сада траје од девет до 12 месеци. 

Друге европске земље су одустале од војног рока и определиле су се за професионалну војску.

Велика Британија и Луксембург су прве увеле професионалну војску 60-тих година. Уследила је Белгија 1993. године, Италија 2000, Француска 2001. године, Шпанија 2002. године. У Немачкој, војни рок је укинут 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи