Читај ми!

Хаос у Најробију, 39 жртава

Најмање 39 особа убијено када су терористи повезани са Ал Каидом из ручног бацача испалили ракете у једном од најпрометнијих тржних центара у Најробију. Један нападач убијен, док специјалци покушавају да пронађу остатак групе. Одговорност за напад преузела сомалска група исламских екстремиста Ал Шабаб.

Убијено је најмање 39 особа, а више од 150 је рањено када су наоружани нападачи упали у један тржни центар у Најробију, а има још жртава унутар комплекса, преносе агенције.

Један од нападача преминуо је од прострелних рана, непосредно пошто су га ухапсили припадници безбедносних снага, објавио је на Твитеру кабинет председника Кеније.

Полицијски и војни специјалци ушли су у робну кућу и покушавају да пронађу остале нападаче. Из робне куће и даље се чују рафална паљба и експлозије ручних граната.

Сомалска група исламских екстремиста Ал Шабаб, која је повезана са Ал Каидом, преузела је одговорност за напад.

Према тврдњама очевидаца, мета напада су били немуслимани. "Жртава је много, а то је само што имамо споља", рекао је генерални секретар кенијског Црвеног крста Абас Гулед агенцији Ројтерс. "Унутра има још настрадалих, а пуцњава још траје", додао је он.

Нападачи су узели најмање седам талаца, саопштили су полиција и чувари репортерки агенције АФП, која је јавила да је најмање 20 људи спасено из једне продавнице играчака у тржном центру "Вестгејт".

Менаџер продавнице који је успео да побегне изјавио је да су "наоружани људи изгледа преузели контролу над целим тржним центром".

Очевидац напада је рекао за АП да су нападачи рекли муслиманима да устану и оду и да су мете били немуслимани. Он је рекао да су нападачи са пушкама АК-47 и гранатама издали саопштење о муслиманима пре напада у тржном центру који је почео око поднева.

Очевици су рекли за АФП да су нападачи говорили страним језиком, можда арапским или сомалским, и да су виђени како су убили велики број радника у продавницима.

Амерички Стејт департмент саопштио је да располаже информацијама да у нападу у Најробију има повређених америчких држављана, истовремено осудивши пуцњаву као "безуман чин насиља".

Сомалска група Ал Шабаб најавила је крајем 2011. да ће извести напад већих размера у Најробију у знак одмазде због слања кенијских војника у Сомалију да се боре против исламистичких побуњеника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи