Читај ми!

САД, 1961. избегнута нуклеарна катастрофа

У Америци 1961. избегнута нуклеарна катастрофа, када је атомска бомба избачена из бомбардера који се распао у ваздуху. Због квара на нисконапонском прекидачу, бомба на срећу није експлодирала.

Aмеричка атомска бомба замало је експлодирала 1961. године изнад Северне Каролине, а њена разорна моћ била би 260 пута снажнија од експлозије која је уништила Хирошиму, пише британски лист Гардијан.

Тајни документ, до којег је дошао новинар Ерик Шлосер на основу закона о слободном приступу информацијама, садржи доказе да су САД "за длаку" избегле катастрофу великих размера када су две хидрогенске бомбе "Мк-39" случајно испуштене изнад Голдсбороа у Северној Каролини 23. јануара 1961. године.

Бомбе су пале на земљу након што се стратешки бомбардер Б-52 распао у ваздуху, а једна од справа је деловала онако како је нуклеарно оружје осмишљено да делује у рату: њен падобран се отворио, механизам окидања се активирао и само је један нисконапонски осигурач спречио незапамћено крвопролиће.

Војни извештај о том инциденту, урађен је осам година касније, 1969. године, а сам инцидент, обелодањен је широј јавности 2008. године, али није било речи да је јефтини, али исправни нисконапонски осигурач, спречио катастрофу.

Амерички медији су раније писали да је авион летео ка оближњој бази Сејмур Џонсон и да је послед 12 сати лета дошло до проблема са притиском горива. Према званичној верзији друга бомба се распала у ваздуху, тако да су делови "безбедно" пали, али никада није објашњено шта се десило са радиоактивним материјалом из друге бомбе.

Команда је наредила члановима посаде да искоче из авиона. Двоје чланова посаде је погинуло јер нису напустили авион на време. Шест чланова је искочило на висини од 2.700 метара, а један од њих је погинуо због проблема са падобраном.

Бомбе су биле јачине четири мегатоне, или четири милиона тона ТНТ експлозива. Да је направа детонирана, смртоносне честице би се распршиле изнад Вашингтона, Балтимора, Филаделфије и чак би стигле до Њујорка, излажући ризику милионе живота.

Иако је стално било спекулација о томе за колико је избегнута Голдсборо катастрофа, америчка влада је упорно демантовала да је њен нуклеарни арсенал икад угрозио животе Американаца.

Међутим, у документу који је објављен, инжењер лабораторије "Сандиа" , одговорне за механичку безбедност нуклеарног оружја, закључио је да је "једна једноставна, динамо-технологија, нисконапонски осигурач, стајао између САД и велике катастрофе".

Шлосер је открио документ током истраживања за своју нову књигу о нуклеарној трци о наоружању. Користећи закон о слободном приступу информацијама, открио је да је најмање 700 "великих" инцидената са 1.250 комада нуклеарног оружја забележено само између 1950. и 1968. године.

"Речено нам је да не постоји могућност да се то оружје случајно активира, а ево ово замало није", рекао је Шлосер.

Он је додао да је америчка влада стално покушавала да од свог народа сакрије информације како би спречила постављање питања о политици нуклеарног оружја.

Инцидент се догодио само три дана после инаугурационог говора тадашњег председника Џона Кенедија.

Бомбе Мк-39 производиле су се педесетих, а крајем шездесетих су повучене из наоружања. Тежина бомбе била је око три тона, висина три и по метра, а пречник 90 до 115 центиметара.

Стратешки бомбардери Б-52, односно модернизовани варијанти, још се налазе у наоружању америчке војске.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи