Читај ми!

Сирија, Асад нуди примирје!

Рат је запао у ћорсокак и Асадова влада је спремна да устаницима понуди примирје. Савет безбедности треба да буде спреман да реагује наредне недеље, истакао Џон Кери. Сирија улива поверење да ће поштовати одговор, оценио Владимир Путин.

 У овом рату неће бити победника, рекао је заменик премијера сирије Кадри Џамил, наводећи да ће Башар ал Асад понудити примирје устаницима већ током мировне конференције у Женеви.

Џамил је, британском Гардијану, рекао да Асадов план предвиђа да прекид ватре надгледа међународна посматрачка мисија, или мировне снаге УН, сачињене од војника из пријатељских држава.

Сиријски званичник тврди да су напад хемијских оружјем 21. августа извршили устаници и то наоружањем које је допремљено из Либије.

"Напуњене су хемикалијама још у Гадафијево време и, после Гадафијевог пада, допремљене су у Сирију", тврди Џамил. 

Кери: Савет безбедности о Сирији наредне седмице 

Амерички државни секретар Џон Кери каже да је најважније да план о уклањању сиријског хемијског оружја буде спроведен и да би о томе наредне недеље требало да се изјасни Савет безбедности Уједињених нација.

"Савет безбедности треба да буде спреман да реагује наредне недеље. Од виталног је значаја да међународна заједница устане и снажно истакне значај спровођења акције којом ће се свет отарасити сиријског хемијског оружја", рекао је Кери.

Шеф Стејт департмента осврнуо се и на недавну изјаву председника Ирана Хасана Роханија који је рекао да његова земља неће радити на стварању нуклеарног оружја. "То су позитивни коментари, али они и у пракси треба да буду проверени", истакао је Кери.

Руски председник Владимир Путин сматра да понашање Сирије "улива поверење" да ће поштовати обавезе при стављању под међународну контролу и уништавању свог хемијског арсенала.

"Не могу да гарантујем сто одсто да ћемо успети да (руско-амерички план о уништењу сиријском хемијског оружја) спроведемо у року, али све што смо видели последњих дана, улива поверење да је то могуће и да ће тако и бити", рекао је Путин.

"У овом тенутку, изгледа да се сви у потпуности слажу са нашим предлогом и да су спремни да раде према плану договореном у УН", додао је руски председник.

"Сирија је најавила да је спремна да се прикључи и већ се сматра потписницом међународне конвенције о забрани хемијског оружја", рекао је Путин, додавши да су "то конкретни кораци".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи