Читај ми!

Мекејнова порука Русима

Критикујем ваше власти јер заслужујете власт која би веровала у вас, која би вас поштовала и која би била вама потчињена, поручио Русима Џон Мекејн у ауторском тексту за "Правду". Путин управља за себе, а не за народ, написао амерички сенатор и додао да руски председник уништава углед Русије.

Грађани Русије заслужују бољу власт и бољег председника него што је то Владимир Путин, који управља за себе, а не за народ, користећи се корупцијом, репресијом и насиљем, оценио је амерички сенатор Џон Мекејн у ауторском чланку објављеном на сајту руског листа Правда.

У тексту који је одговор на Путинов ауторски чланак у Њујорк тајмсу, Мекејн је набројао све критике које су западне земље и организације последњих година упућивале Русији и властима у Русији.

"Када критикујем ваше власти то не радим зато што сам против Русије. То чиним зато што ви заслужујете власт која би веровала у вас, која би вас поштовала и која би била вама потчињена", написао је амерички сенатор, рекавши да је он више проруски настројен него власти које сада лоше управљају Русијом.

Према његовим речима, руске власти не поштују достојанство сопствених грађана, хапсе и затварају противнике, забрањују организације које им не одговарају, контролишу медије, манипулишу изборима и допуштају корупцију у правосуђу и економији како би сачували своје позиције на челу државе.

Амерички сенатор доводи у питање Путинов циљ да поново створи јаку Русију и у очима руских грађана и на међународној сцени.

"Дао вам је економију која скоро у потпуности зависи од неколико природних ресурса и која ће расти и падати заједно са ресурсима", пише Мекејн, предвиђајући да раст такве економије неће бити дуготрајан, а да ће се, док траје, њиме богатити група корумпираних људи у власти.

"Путин уништава репутацију Русије"

Када је у питању јачање међународних позиција Русије, амерички сенатор пише да Путин сарађује са најагресивнијим и најопаснијим тиранима.

"Подржава опстанак сиријског режима који је убио десетине хиљада сопствених грађана, и не допушта чак ни да се та зверства осуде у Уједињеним нацијама. Његово одбијање да обрати пажњу на убијање невиних, на тежак положај избеглица, растућу могућност великог пожара који би могао да свој пламен рашири и на друге државе, требало би да буде у центру пажње света. Он не подиже репутацију Русије - он је уништава", пише Мекејн о руском председнику.

Амерички сенатор посебно наглашава случај панк групе "Пуси рајот", чије су три чланице осуђене на по две године затвора због такозваног панк молебана у Храму Христа Спаситеља, зато што је суд тај наступ оценио као хулиганство мотивисано верском мржњом, затим закон којим се забрањује геј пропаганда и случај преминулог бизнисмена Сергеја Магнитског.

Постхумно суђење Магнитском, који је тврдио да је открио корупцију на веома високом нивоу и који је умро у затвору док је годину дана чекао да му суде за корупцију, Мекејн је упоредио са стаљинистичким суђењима.

"Мекејн није одговорио на Путинове критике" 

Реагујући на ауторски текст Џона Мекејна, председник одбора Думе за спољну политику Алексеј Пушков рекао је да у тексту нема одговора на Путинове критике у Њујорк тајмсу, као и да је реч о "ненадахнутом и неубедљивом правдању 'наранџасте револуције'".

Прес секретар руског председника Дмитриј Песков изјавио је да одговора на Мекејнов чланак неће бити, али Путин ће га прочитати.

Мекејн је ауторски чланак на сајту руске Правде објавио као одговор на чланак руског председника прошле недеље, у коме је Путин за нападе хемијским оружјем оптужио побуњенике у Сирији, упозорио да је алармантно што је војна интервенција у другим државама постала "уобичајена" ствар за САД и одбацио тезу о "америчкој изузетности".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи