Читај ми!

Рохани: Овлашћен сам да решим спор са Западом

Иран никада није имао намеру да прави атомску бомбу, нити то намерава да учини, рекао председник те земље Хасан Рохани. Ова влада има пуну моћ и потпуна овлашћења да разреши ирански спор са Западом, каже Рохани.

Председник Ирана Хасан Рохани рекао је да његова земља никада није имала намеру да прави атомску бомбу, а да он лично има пуна овлашћења да разреши ирански спор са Западом.

Рохани је за америчку ТВ мрежу Ен-Би-Си изјаву дао из Техерана, неколико дана пре него што ће се први пут појавити на међународној позорници, као учесник Генералне скупштине УН у Њујорку.

"Никада нисмо покушавали да направимо нуклеарну бомбу, нити смо икада покушавали да дођемо до ње, нити то намеравамо да чинимо", рекао је Рохани, према Ен-Би-Си-јевом преводу интервјуа са фарсија на енглески језик.

Рохани је додао да је много пута речено да Иран ни под којим околностима неће прибављати оружје за масовно уништавање, укључујући нуклеарно оружје.

Иран је и раније износио сличну тврдњу и указивао на то да су његове нуклеарне активности искључиво мирнодопске.

Међутим, САД и њихови савезници упорно сумњиче Иран за покушај стварања нуклеарног оружја, а неки стручњаци чак сматрају да ће Техеран догодине успети да достигне тај наводни циљ.

Како наводи АП, амерички званичници ће следеће седмице, приликом Роханијевог боравка у Њујорку, будно пратити евентуалне сигнале отопљавања иранских односа са Западом и хоће ли Рохани у предстојећим преговорима о спорном нуклеарном програму заузети умеренији став од свог претходника Махмута Ахмадинеџада.

Рохани је у интервјуу за Ен-Би-Си такође одговорио на питање које многе Американце занима - да ли он стварно има овлашћење да доноси крупне политичке одлуке и чини уступке на пољу нуклеарног програма, пошто је ираншки врховни вођа, ајатолах Али Хамнеи, онај који има последњу реч у свим најважнијим државним питањима, укључујући нуклеарна.

"У вези с нуклеарним програмом, ова влада има пуну моћ и потпуна овлашћења. Имамо довољну политичку слободу да решимо овај проблем", рекао је Рохани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи