Читај ми!

Сирија, сукоб међу устаницима

Жестоки оружани сукоби између различитих антивладиних снага близу Дамаска. Група повезана са Ал Каидом преузела контролу над пограничним градом Азазом. Дамаск обећао да ће благовремено доставити податке о арсеналу хемијског оружја.

01.13 - Башар ал Асад рекао да уништавање арсенала хемијског оружја трајати годину дана по цени од око милијарду долара. Асад је америчкој мрежи Фокс рекао и да је до сада убијено око 15.000 припадника владиних снага. 

На северу Сирије избили су оружани сукоби између различитих антивладиних снага, јавиле су агенције. Активисти твде да је, после жестоких борби, група повезана са Ал Каидом, Исламска држава Ирак и Левант, преузела контролу над градом Азазом од такозване Слободне сиријске војске.

Град Азаз налази се пет километара од границе са Турском и 30 километара од Алепа, а извештава се о погибији пет припадника Слободне сиријске војске и близу 100 заробљених.

"Исламска држава Ирак и Левант преузела је комплетну контролу Азаза. Они контролишу улазе у град", рекао је активиста из тог града Абу Ахмад, док је други активиста потврдио је ту информацију, наводи АФП.

Један од активиста сиријске опозиције Абу Луај ел Халаби рекао је за агенцију Ројтерс да је сукоб две групе избио пошто су исламисти покушали да отму немачког лекара волонтера из једне приватне болнице у Азазу.

"Преузимајући Азаз, Исламска држава Ирак и Левант померила се један корак ка успостављању контроле над граничним прелазом. Њихов циљ је изгледа да преузму контролу над читавим пределом северно од Алепа", рекао је Ел Халаби.

Трвења између Слободне сиријске војске и исламистима заоштрена су почетком ове године, а сукоб у Азазу је до сада најжешхи између две групе антивладиних снага.

У међувремену, Дамаск је покушао да увери Москву да да ће у року од недељу дана упутити податке о арсеналу хемијског оружја Организацији за забрану хемијског оружја са седиштем у Хагу.

Заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков, након сусрета са сиријским председником Башаром ел Асадом, рекао је да ће предаја информација биће извршена у року од недељу дана.

"Добили смо уверавања да ће то бити учињено благовремено", истакао је Рјабаков, наводећи да је сиријско руководство изнело низ важних предлога који се тичу договора о хемијском оружју.

"Чули смо важна схватања, оцене, предлоге од господина председника (Асада), известићемо Москву о свему томе у детаље", рекао је Рјабков на прес конференцији, преноси РИА Новости.

Према речима руског дипломате, главне теме разговора са Асадом биле су реализација руско-америчких договора о хемијском оружју 12-14. септембра у Женеви, као и перспективе за одржавање међународне конференције о политичком окончању сиријског конфликта "Женева-2".

Рјабков је подсетио да у складу са договором шефова дипломатије Русије и САД Сергеја Лаврова и Џона Керија процес уништења хемијског оружја у Сирији треба у потпуности да се заврши до средине 2014. године, пренео је Итар тас.

Ипак, амерички секретар за одбрану Чак Хејгел подвукао је да ће војска САД наставити да одржава претњу употребом силе против Сирије ако тамошњи режим одбије да спроведе договор о контроли и уништењу хемијског оружја.

"Требало би да држимо војну опцију и даље отвореном. Уверили смо председника (Барака Обаму) да су наше снаге спремне", рекао је Хејгел на брифингу за новинаре.

Хејгел је поновио став да Америка нема намеру да повуче своје ратне бродове из Медитерана, оценивши да је само снажна претња употребом силе натерала Сирију да пристане на америчко-руски план о хемијском оружју.

 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи