Читај ми!

Берлускони: Остајем у политици

Наставићу да се бавим политиком, чак и ако будем приморан да напустим парламент, рекао Силвио Берлускони. Могуће је бавити се политиком и ван парламента, навео бивши италијански премијер.

Некадашњи италијански премијер и лидер странке Народ слободе Силвио Берлускони изјавио је да ће наставити да се бави политиком, чак и ако буде приморан да напусти парламент.

Берлусконију прети избацивање из парламента због оптужби за финансијске малверзације, што би могло да изазове још једну кризу власти и доведе до пада актуелне владе демократе Енрика Лете.

"Остаћу са вама, без обзира да ли ће бити 'Берлусконијевог пада', или неће. Могуће је бавити се политиком и ван парламента", рекао је Берлускони у видео обраћању које је преносио ТВ канал РАИ њуз 24.

Би-Би-Си наводи да је обраћање било "емотивно" и да је Берлускони рекао да судије у Италији "изврћу" демократске принципе.

Берлускони је поновио да није крив за оно за шта га оптужују и најавио да ће наставити да се бори за ревидирање пресуде највишег Касационог суда.

Берлускони је, притом, позвао Италијане да "реагују, протестују и боре се против зла", које он види у "употреби правосуђа ради политичких циљева".

Према његовим речима, Италија је на прагу економске и политичке кризе без преседана, пренела је РИА Новости, додајући да Берлускони као једну од мера "неопходних за избегавање катастрофе" види обнављање његове партије Напред Италија.

Берлусконија је Врховни суд 1. августа осудио на четири године затвора, а према италијаснком закону с краја 2012, особе које су кажњене на дуже од две године затвора, не могу се кандидовати и бавити политиком.

Његови адвокати сматрају, међутим, да се тим актом крши Европска конвенција о људским правима, као и протокол Европског суда за људска права о праву на слободне изборе, због чега су се обратили суду у Стразбуру.

Интрефакс, пак, преноси писање италијанских медија, по којима бивши премијер разматра могућност учешћа на изборима за Европски парламент маја 2014. године, као кандидат Естоније и да су такав план одобрили Берлусконијеви саветници.

Естонија је изабрана, пише та руска агенција позивајући се на естонски лист "Постимеес", јер је тамо седиште блиског Берлусконијевог пријатеља, италијанског бизнисмена Ернеста Преатонија.

Изборна комисија Естоније саопштила је да не може ни да потврди, ни да одбаци право Берлусконија да се кандидује, јер је то компликовано правно питање и потребно је упознати се са пресудама и одлукама италијанског парламента, док се саветници 76-годишњег Берлусконија надају да пресуда за махинације са порезима неће бити препрека, јер ће због година служити казну од годину дана кућног притвора, наводи Интерфакс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи