Читај ми!

Израел: Иран купује време

Техеран се користи обманом и прикривањем да би купио време за свој нуклеарни програм, поручено из Тел Авива. Слика којом ирански предстваници приказују свој нуклаерни програм у оштром контрасту с стварним акцијама и чињеницама на терену, рекао израелски нуклеарни званичник Шаул Хорев.

Израел је оптужио Иран да се користи обманом и прикривањем да купи време за свој нуклеарни програм. Тел Авив сумња да ће нова влада у Техерану пристати да заустави своје атомске активности.

Избор релативно умереног Хасана Руханија, за новог иранског председника, подстакао је наде за напредак у дуготрајним напорима да се нађе мирно решење за деценију стар неспоразум око нуклеарног програма Техерана.

Међутим, начелник израелске Комисије за атомску енергију Шаул Хорев је рекао да је слика коју ирански предстваници представљају у односу на отвореност и транспаретност њиховог нуклаерног програма у оштром контрасту с стварним акцијама Ирана и чињеницама на терену.

Кључно питање није било да ли је Иран номиновао нове изасланике, модификовао свој дипломатски речник, већ да ли се озбиљно бави и на време питањима које су исувше дуго остала нерешена, рекао је Хорев на годишњем састанку нуклеарне агенције УН.

До сада је прозор озбиљног ангажовања које је понудила ИАЕА ( Међународна агенција за атомску енергију) и међународна заједница умногоме искоришћаван од стране Ирана, додао је он.

Западне силе и Израел оптужују Иран да тежи развоју атомске бомбе, што та земља пориче, тврдећи да ће њен нуклеарни програм служити у мирнодопске сврхе за производњу енергије.

Техеран узвраћа да је Израел, за који се верује да је једина нуклеарна сила на Блиском истоку, тај који прети миру и безбедности у региону, наводи Ројтерс.

Хорев је оптужио Иран да ствара лажни утисак о статусу и својој ангажованости с агенцијом с намером да купи више врамена у свакодневном напредовању у сваком аспекту свог нуклеарног војног програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи