Читај ми!

Русеф отказала сусрет са Обамом

Председница Бразила отказала посету САД и сусрет са Бараком Обамом, јер Вашингтон није спровео одговарајућу истрагу о шпијунирању у тој земљи. У истрагу се укључује Русија, јављају бразилски медији.

Тензије се не смирују ни дан пошто је председница Бразила Дилма Русеф отказала посету Сједињеним Државама, јер Вашингтон није спровео одговарајућу истрагу о шпијунирању у тој земљи.

Руски амбасадор у Бразилу Сергеј Окопов обећао је да ће посредовати на састанку бившег обавештајца ЦИА Едварда Сноудена са бразилским делегатима који истражују шпијунажу у тој јужноамеричкој земљи, преносе бразилски медији.

Из докумената које је медијима дао Едвард Сноуден види се да је Америчка агенција за националну безбедност читала мејлове и поруке председнице Бразила, као и њених најближих сарадника, али и пратила комуникацију челника бразилске државне нафтне компаније "Петробас".

Председница Дилма Русеф јуче је отказала посету САД због тога што Сједињене Државе нису спровеле одговарајућу истрагу о шпијунирању.

"Нелегалнo праћење комуникације грађана, компанија и чланова бразилске владе представља озбиљан чин којим се прети националном суверенитету и индивидуалним правимa, и то није у складу са демократским односима две пријатељске земље", саопштила је бразилска председница.

Дилма Русеф је требало да буде први председник Бразила који ће посетити САД у последњих 18 година. Она је у Вашингтон требало да отпутује 23. октобра.

У саопштењу бразилске владе наводи се да се Бразил нада да ће до посете доћи "што пре буде могуће", то јест онда када шпијунска афера "буде разрешена на прави начин".

Портпарол Беле куће рекао је да су одлуку о одлагању посете председнице Бразила заједно донели Дилма Русеф и Барак Обама.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи