Читај ми!

Сирија, чији је сарин?

Дамаск узвраћа ударац. Русима предати докази према којима су напад 21. августа, наводно, извели устаници. УН тумаче свој извештај. Експлозија на граници Сирије и Турске, најмање седам мртвих.

Сиријске власти, које се већ недељама налазе под великим притиском Запада због напада хемијским оружјем 21. августа, представиле су своју верзију догађаја, оптужујући устанике за напад сарином, у којем су убијене стотине људи.

Садржај документа које је Дамаск предао заменику шефа руске дипломатије Сергеју Рјапкову још није обелодањен, а Москва је најавила да ће пажљиво проучити "сиријски материјал", који наводно указује на умешаност устаника у напад сарином.

Сиријски противаргументи представљени су свега 48 сати пошто је тим истражитеља УН објавио извештај о нападу хемијским оружјем и који је и даље предмет озбиљних анализа.

У том документу се ни на једном месту не наводи ко је одговоран за напад 21. августа, иако истражитељи тврде супротно - да се пажљивим проучавањем доказа може доћи до недвосмисленог закључка.

Дипломате у УН наводе да су истражитељи навели тачну путању пројектила са сарином, те да сви докази наводе да су ракете испаљене из околине планине Касијун, где се налази Асадова председничка палата, база Републиканске гарде и елитна 4. дивизија сиријске војске.

Рјапков је у посети Дамаску како би представио сиријском режиму резултате договора између Москве и Вашингтона, који је постигнут у Женеви током викенда, чији је циљ да се уништи сиријско хемијско оружје.

Он је рекао да је Муалему указао на потребу да сиријска страна брзо и тачно изнесе детаље о арсеналу свог хемијског наоружања Организацији за забрану хемијског наоружања, што је први корак договора постигнутог у Женеви.

Руско-амерички споразум има за циљ да сузбије војну претњу Америке и других западних сила Сирији као одмазду за хемијски напад, за који западне земље оптужују Асадов режим. Шеф тима истражитеља УН Аке Селстром раније је рекао да ће бити тешко, али не и немогуће, пронаћи и уништити сиријско хемијско наоружање.

Селстром сматра да мир много више зависи од тога да ли ће Асадов режим и опозиција бити вољни да преговарају.

У међувремену, амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да ће САД пажљиво надгледати сваки корак у остваривању плана о уклањању хемијског оружја у Сирији, при чему ће и даље држати сиријски режим под кредибилном војном претњом.

Истовремено, на граници Сирије и Турске експлодирао је аутомобил-бомба и то недалеко од контролног пункта који држе побуњеници - исламисти.

У нападу је убијено најмање седам, а рањено двадесетак особа, али нико још није преузео одговорност за напад.

Спектар могућих починилаца је прилично широк, од Асадових присталица до ривалских група међу устаницима, јер се у последње време распламсавају сукоби између радикалних исламиста и умерених снага.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи