Читај ми!

Сирија, Француска на ветрометини

Париз прилично усамљен у инсистирању да нова резолуција УН о Сирији садржи и претњу силом. Русија одлучно против. Америка незаинтересована после договора Лаврова и Керија.

Резолуција Савета безбедности УН, по свему судећи, неће укључивати члан 7 Повеље УН, који допушта примену силе, јер се томе оштро противи стална чланица СБ УН Русија. С друге стране, Француска је убеђена да је Асадов режим одговоран за хемијске нападе и залаже се за војну акцију.

Резолуција Савета безбедности требало би да уследи након што Сирија приступи Конвенцији о хемијском оружју. Дамаск је крајем прошле недеље званично поднео документацију за приступ Конвенцији.

Раније је постигнут договор између Русије и Сједињених Држава да Сирија мора да дозволи инспекторима УН приступ свим складиштима хемијског оружја и прихвати методологију за уклањање и уништавање тог оружја.

Амерички секретар Џон Кери и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров су тада рекли да ће, ако се Сирија не повинује условима споразума, претрпети последице предвиђене Поглављем 7 Повеље УН, који предвиђа санкције и војну акцију.

Ситуација се није променила ни након јуче објављеног извештаја инспекотра УН, у којем је потврђено да је коришћен сарин, али није наведено ко је хемијско оружје користио. Русија тврди да су и побуњеници имали приступ оружју, док Француска тврди да чињенично стање указује на то да је Асад одговоран за напад од 21. августа.

На данашњем састанку са француским министром спољних послова Лореном Фабијусом, Лавров је рекао да Резолуција Савета безбедности Уједињених нација о Сирији неће укључивати члан 7 Повеље УН.

"У случају убедљивих доказа о употреби хемијског оружја од стране било кога, Савет безбедности је дужан да предузме мере против онога ко га употреби и оне ће се спровести", рекао је Лавров.

Француски министар спољних послова изјавио је да подаци француске обавештајне службе говоре да извештај инспектора УН доказује да је за напад хемијским оружјем 21. августа крив режим Башара eл Асада, преноси РИА Новости.

Француска инсистира на оштријој резолуцији СБ УН и спрема се да заједно са Великом Британијом сачини нацрт резолуције у коме се захтева да се председнику Сирије Башару ал Асаду запрети санкцијама уколико не буде дејствовао у складу са руско-америчким планом о предаји хемијског оружја под међународну контролу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи