Читај ми!

Вашингтон, побио људе у налету беса?

Арон Алексис, који је одговоран за напад на зграду команде Морнарице у Вашингтону, где је убио 12 људи, наводно је патио од посттрауматског синдрома и напада беса. Потрага за евентуалним помагачем завршена, пошто је установљено да је напад извео сам.

За напад на зграду команде Морнарице у Вашингтону, у којем је страдало укупно 13 људи, одговоран је само бивши маринац Арон Алексис, пошто је установљено да је напад извео сам, саопштио је ФБИ.

Медији су претходно пренели изјаве полицијских званичника да се прво сумњало на још двојицу саучесника, а касније на једног, али је након прегледа камера за видео-надзор постало јасно да је Алексис сам организовао напад.

Према првим медијским информацијама, изгледа да се Алексис не повезује ни са једном терористичком организацијом, већ се наводи да је у питању особа која је патила од посттрауматског синдрома и напада беса.

Како преноси АП, Алексис је боловао од параноје, имао је проблем са спавањем, а докторима је током лечења рекао да чује гласове у глави.

Чланови његове породице рекли су истражитељима да је Алексис од августа лечен, али га Морнарица и поред тога није прогласила ментално нестабилном особом, чиме би му било одузето право улаза у зграду команде.

Према наводима из истраге, Алексис се пријатељима жалио на Морнарицу, тврдећи да је жртва дискриминације, а имао је и више напада беса када је употребио ватрено оружје.

Он је јуче, приликом уласка у седиште Морнарице на Нејви Јарду, користио своју валидно издату пропусницу, додаје АП.

Шеф канцеларије ФБИ у Вашингтону Валери Парлав каже да је Алексис имао приступ великом војном комплексу, какав има још 18 хиљада људи који су ту запослени.

У нападу је страдало укупно 13 људи, а осам је рањено и ово је најтежи напад у САД од масакра у основној школи у Конектикату, у децембру прошле године, када је убијено 27 људи, од којих двадесеторо деце.

Према наводима Ен-Би-Сија, ниједна од 12 Алексисових жртава није војно лице, већ су цивили који су преко приватних фирми били ангажовани да раде у војној установи. Званичници нису саопштили имена настрадалих, јер још нису обавештене све породице, сем што су рекли да су жртве имале између 46 и 73 године.

Америчка морнарица је синоћ саопштила да ће сви рањени, мада нису војна лица, добити бесплатно лечење и медицинску негу у војној болници у Бетесди, у предграђу Вашингтона. Свима који су запослени у морнаричком центру и њиховим породицама биће понуђена и помоћ психолога и психијатра ако то затраже.

Како медији наводе, Алексис је у последње време радио као компјутерски техничар за једну мању компанију коју је за одржавање рачунара у војној бази ангажовала компанија "Хјулет Пакард".

Он је био војни резервиста у Морнарици од 2007. до јануара 2011. године, када је отпуштен из војске, али је и поред тога успео да прође "безбедносну проверу" и добије картицу за улазак у команду када се запослио у фирми коју је, преко "Хјулет Пакарда", ангажовала америчка војска.

Пушку сачмарицу, коју је користио у нападу, Алексис је купио легално у продавници у Вирџинији прошле недеље, док је аутоматску пушку и пиштољ "глок" касније отео од двојице рањених полицајаца.

Медији пишу да је осумњичени живео у Њујорку и Тексасу, те да је и раније имао проблема са законом због напада беса. Он је недавно прешао у будизам и био у Тајланду, а пријатељи кажу да је себе сматрао Тајланђанином.

Међутим, пре преласка у будизам, Алексис је, 2010. године, био ухапшен у свом стану у Тексасу, зато што је пуцао у плафон, а метак је прошао недалеко од комшије с горњег спрата. Полицији је касније рекао да је у питању био несрећан случај.

И то није све: Наиме, 2004. године, у Сијетлу, пуцао је у гуме возила једног грађевинског предузећа, а онда је у изјави полицији рекао да су га радници исмевали, па је добио "напад беса".

Сваки испад је правдао посттрауматским синдромом, од кога је, наводно, патио од 11. септембра 2001. године, када је помагао у чишћењу рушевина и спасавању повређених.

Агенције преносе да су агенти ФБИ јуче разговарали с његовим оцем и да је он потврдио да је Алексис имао "проблеме са бесом" од 2001. године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи