Извештај о Сирији пред Саветом безбедности

Пред Саветом безбедности данас ће се наћи извештај стручњака УН о употреби хемијског оружја. Дипломате кажу да ће се у извештају јасно идентификовати починиoц, те даће они који подржавају председника Сирије морати да докажу његову невиност.

Дипломате Уједињених нација "одмеравају сваку реч" припремајући извештај који ће генерални секретар УН Бан Кимун данас поднети Савету безбедности о употреби хемијског оружја у Сирији.

Тај извештај би могао да повећа притисак на председника Башара ел Асада.

Генерални секретар УН је у петак изјавио да извештај стручњака УН "претеже ка закључку" да јесте било употребе хемијског оружја у нападу 21. августа код Дамаска, од чега је, према подацима Вашингтона, погинуло 1.400 људи, али се у извештају стручњака одговорност за то не приписује директно сиријском режиму.

Задатак стручњака УН није ни било утврђивање кривца, већ само потврђивање постојања хемијског напада, али западне силе сматрају да је кривац могао бити само режим Башара ел Асада.

Дипломате кажу да ће детаљи на основу чињеница из Сирије, у извештају јасно идентификовати починиоца, те ће они који подржавају председника Сирије морати да докажу његову невиност.

"Русија, САД, сви табори, врше притисак на садржину извештаја", рекао је један званичник УН за АФП, говорећи под условом да му се не објави име. "Канцеларија Бан Кимуна одмерава сваку реч. Треба да се укаже колико је напад био озбиљан, треба подржати и руско-америчку иницијативу", рекао је тај званичник.

Руси и Американци су се у суботу у Женеви договорили да се о хемијском арсеналу Дамаска идуће недеље мора донети резолуција УН, а сигурно је да ће извештај инспектора УН одлучујуће утицати на тај документ. 

Сада је на Савету безбедности да се договори о деликатном питању помињања или не, и како, Поглавља седам Повеље УН које предвиђа да се, као крајње средство, употреби сила против државе која крши своје међународне обавезе.

Русија која се доследно противила ранијим покушајима доношења резолуције о Сирији, рекла је да неће гласати ако текст да основу за оружану интервенцију. Западњаци међутим одбијају некажњивост сиријског режима.

За данас је заказан и сусрет председника Француске Франсоа Оланда и шефа британске дипломатије Вилијама Хејга и америчког државног секретара Џона Керија, с којима ће разговарати о сиријској кризи.

Разговору ће присуствовати и шеф француске дипломатије Лоран Фабијус, који ће после састанка приредити радни ручак с британским и америчким колегама, додаје се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи