Сирија, нови захтеви побуњеника

После договора САД и Русије о хемијском оружју у Сирији, устаници имају нове захтеве. Русија и САД можда различито тумаче споразум, упозорава Алексеј Пушков. У Дамаску оцењују да је договор "победа за Сирију". Барак Обама и ирански председник Рохани разменили писма о Сирији.

Сиријска опозиција затражила је да међународна заједница забрани да режим у Дамаску користи своју војну силу за нападе на градска подручја, као додатак забрани употребе хемијског оружја.

"Сиријска национална коалиција инсистира на томе да забрана коришћења хемијског оружја, чија је употреба однела више од 1.400 људских живота, буде проширена на коришћење балистичких ракета и авиона за нападе на урбана насеља", пише у саопштењу те сиријске опозицине групације, преноси АФП.

Са друге стране, сиријски министар за национално помирење Али Хаидар рекао је да је америчко-руски споразум о уклањању сиријског хемијског оружја "победа за Сирију" која је остварена захваљујући руским пријатељима.

"Са једне стране, споразум помаже Сиријцима да изађу из кризе, а са друге стране омогућио је да се избегне рат против Сирије", рекао је Хаидар у интервјуу за руску новинску агенцију Риа Новости, пренео је АФП.

Шеф Арапске лиге Набил ал Араби је поздравио америчко-руски споразум о уклањању сиријског хемијског наоружања, истичући да ће то помоћи у налажењу политичког решења за рат.

Амерички председник Барак Обама је и поред договора са Русијом рекао да се и даље не слаже са Владимиром Путином који каже да су побуњеници извели напад хемијским оружјем у Дамаску, и нагласио да је Асадов режим крив за напад.

Обама је у интервјууу телевизији Еј-Би-Си ипак похвалио дипломатске напоре Путина у решавању проблема са хемијским оружјем у Сирији.

Председник САД је рекао и да је разменио писма са иранским председником Хасаном Роханијем о Сирији, а Рохани је "изразио разумевање" за америчку забринутост око иранског нуклеарног програма.

Немачка нуди да помогне у уништавању сиријског хемијског оружја саопштио је министар спољних послова Гвидо Вестервеле.

Аналитичари подсећају да су Немци у прошлости помагали при уништавању хемијског оружја у Либији и другим земљама.

Либерман: Све зависи од Асада

Опозиција је претходно одбацила споразумом о уништавању сиријског арсенала хемијског оружја, постигнут је јуче у Женеви после тродневних разговора шефова спољних послова САД и Русије Џона Керија и Сергеја Лаврова.

Према споразуму, сиријски председник Башар ел Асад има рок од недељу дана да објави све детаље о арсеналу забрањеног оружја како би избегао непрецизиране санкције и претњу од америчке војне интервенције.

Ипак, председник спољнополитичког одбора доњег дома руске Думе Алексеј Пушков упозорава да Русија и САД можда "различито или потпуно супротно тумаче" споразум о уништавању сиријског хемијског оружја.

Пушков је истакао да је споразум о сиријском оружју "успех за руску дипломатију".

"САД више није прва виолина. Оне су у извесној мери остале без војне предности", рекао је Пушков, наводећи ипак да Вашингтон још може да обнови војне претње.

У међувремену, земље Блиског Истока поздравиле су споразум из Женеве.

Председник иранског парламента Али Лариђани оцењује споразум као знак "рационалности" САД.

Лариђани сматра да би амерички војни удари распламсали сукобе у сиријском региону, међу којима је и Израел, који сматра да је споразум о хемијском оружју добар за ту суседну сиријску земљу.

Председавајући израелског парламентарног одбора за спољну политику и одбрану Авигодор Либерман верује да договор може да делује, али наглашава да све зависи од Асада.

"Асад има веома проблематичну прошлост у односу на поузданост и добре намере. Недавно је порицао да Сирија има хемијско оружје", подсетио је Либерман, иначе бивши шеф израелске дипломатије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи