Десетине жртава бомбашких напада у Ираку

Најмање 53 особе погинуло, а 120 је рањено широм Ирака у серији експлозија аутомобила-бомби, чије су мете шиити у централним и јужним градовима. Нико није преузео одговорност за нападе.

Више од 53 особе је погинуло, а 120 рањено у Ираку, углавном у експлозијама аутомобила-бомби чије су мете шиити у централним и јужним градовима ове земље, изјавили су ирачки званичници.

Нико није преузео одговорност за нападе који су се догађали у трговачким зонама и паркиралиштима у седам ирачких градова, али Асошиејтед прес указује да овако систематизоване таласе бомбашких напада спроводи организација Исламска држава Ирак - локални огранак Ал Каиде.

Највише жртава било је у граду Хилах, 95 километара јужно од Багдада, где је експлозија аутомобила-бомбе поред пијаце и паркинга усмртила деветоро цивила и ранила још 15, саопштила је полиција.

Неколико минута касније, у близини је детониран још један аутомобил бомба, убивши још шест цивила и ранивши 14.

У суседном граду Искандарија, 50 километара јужно од Багдада, аутомобил бомба је на паркингу убио четворо и ранио девет цивила.

Слично се догодило у индустријској зони шиитског града Кербала - тамо је погинуло четворо и рањено 25 људи. Кербала се налази 80 километара јужно од Багдада.

У Куту, 160 километара југоисточно од Багдада, аутомобил-бомба је убио два и ранио 14 грађевинских радника.

На северу Багдада, у сунитској области Азамијах, нападнут је конвој шефа провинцијског савета и у експлозији је убијено троје, а рањено осморо људи. Шеф савета је прошао неозлеђен.

У западним предграђима Багдада, два цивила су убијена и деветоро је рањено у бомбашком нападу на полицијску патролу.

У Басри и Насирији, аутомобили бомбе су убили петоро и ранили 21 цивила.

Медицински званичници су потврдили број жртава.

Јуче је у нападу бомбаша самоубице на сахрани у провинцији Ниневе на северу Ирака погинуло најмање 26 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи