Баварски, последњи тест за савезне изборе

У најјужнојој и површином највећој немачкој покрајини Баварској одржавају се локални парламентрани изборим, које аналитичари сматрају последњим тестом пред савезне парламентарне изборе 22. септембра. Према сондажи највеће шансе за параламнартну већину има Хришчанско – социјална унија баварског премијера Хорста Сеехофера.

У немачкој савезној покрајини Баварској данас се одржавају избори за покрајински парламент. Они су последњи тест за немачке политичке партије пред савезне парламентарне изборе 22. септембра.

Како показују анкете, највеће симпатије бирача (47 одсто) у Баварској ужива Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) баварског премијера Хорста Сеехофера. Ова странка би данас могла би да поврати апсолутну већину коју је са око 60 одсто гласова на изборима имала неколико деценија и коју је изгубила 2008.

Уколико ЦСУ такав резултат данас и постигне, био би то крај коалиције са Либералима (ФДП), са којима Хришћанко-демократска унија (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел и ЦСУ владају и у Берлину.

Анкете Либералима у Баварској дају само четири одсто гласова. На свим нивоима у Немачкој постоји петопроцентни праг за улазак у парламент.

Највећа опозицона странка у Баравској је Социјалдемократска партија Немачке (СПД) која, ако је судити по најновијим анкетама, тешко да би могла битно да поправи резултат са прошлих избора. Тада је СПД постигла најгори послератни резултат у Баварској добивши само 18 одсто гласова.

Социјалдемократе су на савезним изборима 2009. такође постигле историјски пораз са само 23 одсто гласова.

Испитивања јавног мњења им сада пред изборе за Бундестаг дају између 24 и 27 одсто гласова.

Зелени могу у Баварској да очекују данас 12, конзервативно опредељани Слободни бирачи осам одсто гласова.

Али, још у четвртак су испитивања јавног мњења показивала да, слично као и на савезном нивоу, још око трећине грађана у Баварској нису сигурни коме ће дати свој глас.

Избори у 12-милионској Баварској су с једне стране значајни за одмеравање снага на савезном нивоу. Све партије ће евентуално добар резултат у Баварској искористити као сигнал успеха и на савезном нивоу. Са друге стране, политичко расположење у изразито католичкој Баварској је деценијама битно другачија од онога у остатку земље.

Лош сигнал било би свакако испадања Либерала из покрајинског парламента, јер њима анкете и на савезном нивоу дају само "тесних" пет одсто гласова. Уколико би слаб резултат Либерали постигли и на савезним изборима, и посебно ако би у Бундестаг ушла конзервативна и против заједничке европске валуте, евра, опредељена Алтернатива за Немачку (АфД), то би значило да наставак садашње конзервативно-либералне коалиције, коју су недељама најављивала испитивања јавног мњења, не би био могућ.

Такав исход би значио поновно успостављање такозване "велике коалиције" у Берлину, владајућег савеза конзервативаца и социјалдемократа какав је постојао између 1966. и 1969. и између 2005. и 2009. и оба пута словио само као "нужно зло".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи