Мексико, сукоб полиције и наставника

Полиција у Мексико Ситију користила сузавац и водене топове како би растерала наставнике који већ три недеље протестују, тражећи промене у реформи образовања. Неки од демонстраната полицију гађали "молотовљевим коктелима". Током акције рашчишћавања трга ухапшени многи од преосталих демонстраната.

Мексичка полиција се сукобила с наставницима који су демонстрирали у Мексико Ситију, током операције рашчишћавања трга који су преплавили демонстранти, преноси британски Би-Би-Си.

Полиција је користила сузавац и водене топове да би растерала демонстранте са главног градског трга Сокала.

Наставници већ три недеље кампују на тргу, тражећи промене у реформи образовања коју је одобрио председник Енрике Пења Њето, а која, између осталог, подразумева да наставници морају да прођу тестове о оцењивању квалитета њиховог рада.

Полиција је кренула у акцију рашчишћавања трга пошто је јуче истекао рок владе да наставници напусте центар града. Неки од демонстраната су данас полицију гађали "молотовљевим коктелима".

Власти су навеле да желе да рашчисте трг Сокало због прослава у част Дана независности овог викенда.

Већина демонстраната мирно је напустила трг после истека крајњег рока, али неки су остали, те се данас полиција, уз помоћ оклопних возила и хеликоптера, сукобила с њима на тргу и у околним улицама.

Током акције полиције ухапшени су многи од преосталих демонстраната.

Репортер Би-Би-Сија из Мексико Ситија извештава да је трг успешно рашчишћен и додаје да у мексичкој јавности колају спекулације да су неки од демонстраната заправо радикални антивладини активисти који нису повезани са просветним синдикатом.

Критичари просветара оптужују њихов синдикат да је корумпиран и да има превелику контролу над доделом радних места.

Влада сматра да синдикат превише контролише запошљавање наставника, приписујући то корупцији, а резултат свега су лоши наставници који имају предност у односу на квалификованије колеге.

Прошле недеље су хиљаде чланова просветног синдиката демонстрирале испред Сената како би онемогућили усвајање закона о реформи, који је већ одобрен у доњем дому парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи