Пољски синдикати против премијера

Око 100.000 чланова пољских синдиката окупило се у Варшави, на протесту против владе премијера Доналда Туска. Окупљени незадовољни недавном променом границе за одлазак у пензију, најавом реформе пензионог система и законом који предвиђа дужу радну недељу.

У завршници Општепољских дана протеста против владе премијера Доналда Туска, за сигурност радног места и ранији одлазак у пензију, око 100.000 радника учествовало у протестној шетњи Варшавом.

Радници су Тусковој влади дали ултиматум да решава радничке захтеве да зарађују тако да могу да живе достојанствено.

Бучни поход стотине хиљада радника из целе Пољске у центру престонице, највећи у последњој деценији уз звиждуке пиштаљки, скандирање и повремене петарде, био је завршни догађај четвородневних протеста који су сазвале три највеће синдикалне централе под паролом "Доста омаловажавања друштва".

"Данас влада добија последње упозорење. Ако не извуче поуку, блокираћемо целу земљу, све путеве и аутопутеве", рекао је на завршном митингу лидер Општепољског споразума синдикалних савеза Јан Гуз.

На обраћање синдикалних лидера радници су одговарали скандирајући "штрајк, штрајк, генерални штрајк".

"Не може то да влада предлаже најдуже могуће радно време, плате таман за гладовање и предлог закона који иду против радника. Желимо да живимо достојанствено, да радимо и зарађујемо тако да можемо да живимо у овој земљи", каже лидер Форума синдикалних савеза Тадеуш Хвалка.

Лидер Независних синдиката "Солидарност" Пјотр Дуда каже да су се радници окупили како би стали на пут "омаловажавању пољског радника, пољског друштва".

"Желимо да нас поштују као грађане ове земље. Политичари који живе само за себе размишљају другачије. Мисле да имају монопол на власт, да смо ми само волови да раде" рекао је Дуда.

Дуда је оштро порекао да постоје основи за процене стручњака да би испуњавање радничких захтева коштало десетине милијарди евра повећаних трошкова.

На завршном митингу испред Краљевског замка у Варшави позвао је да се покрене петиција за превремене изборе, тако што би парламент сам одлучио да његов мандат буде краћи.

"Од овог тренутка да почнемо да скупљамо потписе за распуштање парламента, јер они више ништа мудро не могу да смисле", рекао је Дуда.

Демонстранти су такође предали петицију председнику Пољске Броњиславу Коморовском у којој су наведени њихови главни захтеви за већу сигурност радних места, пораст минималних зарада и ранији одлазак у пензију, а не тек у 67. години живота.

Радници из разних крајева Пољске почели су да се окупљају у Варшави од раних јутарњих сати, а најбројнији су били представници рудара из Шлезије и Гдањска, бастиона синдиката "Солидарност".

Влада Пољске недавно је променила границе за одлазак у пензију и најавила реформе пензионог система и радног законодавства, које предвиђају дужу радну недељу.

Четвородневни протести пољских синдиката прошли су без инцидената. На првом скупу који је одржан у среду окупило се између 15.000 и 23.000 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи