Сирија, устаници одбацили договор

Побуњеници у Сирији одбацили договор о контроли хемијског оружја, који су постигле САД и Русија. Договор са САД не предвиђа потенцијалну америчку употребу силе, истакао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Џон Кери рекао да Сирија мора у року од седам дана да преда списак свог хемијског арсенала.

20.35 - УН потврдио да је примио сиријску документацију, како би та држава могла да приступи Конвенцији о хемијском оружју, јавља Ројтерс

18.20 - Барак Обама поручио да ће Сједињене Државе бити "спремне за акцију", ако дипломатско решење не да резултате.

14.53 - Опозиција тврди да је режим у Дамаску почео да премешта хемијско оружје у Либан и Ирак како би избегао инспекцију УН.

13.25 - Побуњеници одбацили договор о контроли хемијског оружја у Сирији, јер, како кажу, неће решити кризу.

12.25 - Одлука заснована на консензусу и компромису. Постигли смо циљ, рекао Сергеј Лавров.

12.13 - Постигнут договор о контроли сиријског хемијског оружја, каже Џон Кери, преноси Ројтерс.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је у Женеви да су САД и Русија постигли договор о међународоној контроли сиријског хемијског оружја. Опозиција одбацила договор, истакавши да споразум "подрива њихове напоре да свргну Башара ел Асада". 

Кери је, после разговора са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровим, рекао да свет сада очекује да ће режим сиријског председника Башара Асада испунити јавно дата обећања.

Према његовим речима, Сирија мора да достави списак оружја у року о седам дана.

Две земље су се сагласиле да Сирија мора да дозволи инспекторима УН приступ свим складиштима хемијског оружја, као и методологији за уклањање и уништавање хемијског арсенала.

Лавров је рекао да је одлука заснована на консензусу и компромису, истакавши да је циљ постигнут.

Кери и Лавров су рекли да, ако се Сирија не повинује условима споразума, претрпеће последице предвиђене Поглављем 7 Повеље УН, који предвиђа санкције и војну акцију.

Нисмо се договорили које би се мере у том случају примениле, додао је Кери. Подсетио је да је Барак Обама задржао право да употреби војну силу против режима Башара ел Асада.

Лавров је напоменуо да договор са САД о сиријском хемијском оружју не предвиђа потенцијалну америчку употребу силе и аутоматско увођење санкција, истакавши да је то у надлежности Савета безбедности УН.

Шеф руске дипломатије навео је да америчко-руски предлог прво мора да одобри тело Уједињених нација за контролу хемијског оружја. Потом ће се утврдити временски оквир за уклањање и уништавање тог оружја, додао је Лавров.

Међутим, Кери је поручио да инспектори УН морају да буду на терену најкасније до новембра, а оружје мора бити уништено до средине 2014. године.

Генерални секретар УН Бан Кимун оценио је да ће руско-амерички договор омогућити окончање "огромне патње" Сиријаца. Бан је обећао помоћ УН за спровођење договора постигнутог данас у Женеви, изјавила је портпаролка УН Ванина Маестрачи.

И шефови дипломатије Француске, Енглеске и Немачке Лоран Фабијус, Вилијам Хејг и Гидо Вестервеле, као и висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон поздравили су договор САД и Русије, оценивши да је то важан корак напред.

Опозиција одбацила споразум

Сиријска опозиција оценила је споразум као ударац на њихове напоре да свргну Асада.

Ипак, лидер Врховног сиријског војног савета, генерал Селим Идрис, рекао је да ће сарађивати и олакшати рад инспектора на терену. Међутим, други функционер те организације одбацио је споразум, рекавши да неће дозволити инспекторима да уђу у Сирију.

Идрис тврди да је режим у Дамаску почео да премешта хемијско оружје у Либан и Ирак како би избегао инспекцију УН.

Вашингтон сматра да у Сирији постоји 45 локација које су повезане са њеним програмом хемијског оружја.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун ће, како се очекује, Савету безбедности у понедељак представити извештај о употреби хемијског оружја у Сирији.

Инспектори, који су имали задатак да утврде да ли је у нападу 21. августа у предграђу Дамаска коришћено хемијско оружје, завршили су извештај. Дипломате наводе да би извештај могао и да садржи ко је одговоран за тај напад, пренела је агенција АП.

Опозиција изабрала привременог премијера

Опозициона сиријска Национална коалиција изабрала је умереног исламисту Ахмада Тумеха за привременог премијера, доделивши му тежак задатак да заведе ред у областима које више нису под контролом председника Башара ел Асада.

Коалиција се нада да ће 48-годишњи Тумех појачати поверење у опозицију, у време преговора Русије и Сједињених Америчких Држава о сиријском хемијском оружју и путу ка постизању договора о окончању двоипогодишњег сукоба у Сирији.

Тумех, некадашњи политички затвореник из источне покрајине Деир ал Зор, добио је 75 од 97 гласова, на изборима Коалиције у Истанбулу.

Он ће највероватније изабрати кабинет од 13 министара, према договору постигнутом после дводневних преговора између представника арапских земаља и западне коалиције, пренео је Ројтерс.

"Приоритет моје владе биће стабилизовање ослобођених области и побољшање услова живота у њима", најавио је Тумех.

У међувремену, сукоби у Сирији не јењавају. Борбени авиони напали су данас предграђа Дамаска која се налазе под контролом побуњеника, док су се владине снаге сукобиле са побуњеницима на првој линији фронта, саопштили су грађани и активисти опозиције.

Активисти тврде да су напади усредсређени на Берзе, североисточни део централног Дамаска, одакле побуњеници настоје да прошире контролу на друге делове града.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи