Кери и Лавров, наставак разговора у Женеви

Иако је најављено да ће разговоре о сиријском хемијском оружју наставити 28. септембра, Џон Кери и Сергеј Лавров сусрешће се током ноћи. Досадашњи разговори оцењени конструктивним. Лондонски Тајмс тврди да ће извештај УН "директно" оптужити Асада за напад хемијским оружјем.

21.17 - Разговори Лаврова и Керија у Женеви наставиће се током ноћи, како би се дошло до решења, рекла портпаролка руског шефа дипломатије, преноси Ројтерс.

20.37 - САД неће дозволити тактику одуговлачења. Влада опрезан оптимизам због напретка постигнутог у последња 72 сата, каже заменица портпарола Стејт департмента Мари Харф.

18.45 - Бан Кимун: Истражитељи УН вероватно ће потврдити да је отровни гас коришћен у нападу 21. августа у предграђу Дамаска. 

17.45 - Асадове снаге гађају болнице у областима под контролом побуњеника, како би спречиле да се рањенима укаже помоћ, наводе истражитељи УН, оцењујући да је реч ратном злочину.

Амерички и руски званичници наставиће разговоре у Женеви о сиријском хемијском оружју и током ноћи, иако је договрено да се Сергеј Лавров и Џон Кери следећи пут састану у Њујорку 28. септембра. 

Разговоре о споразуму да се хемијско оружје стави под међународну контролу наставиће се и током ноћи, рекла је портпаролка руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Како је навела, Лавров и Кери ће вероватно окончати разговоре током ноћи. Нисам сигурна за суботу, али ће се разговорати током ноћи, додала је портпаролка Лаврова, преноси Ројтерс.

Према њеним речима, у питању је прави преговорачки процес и ради се на конкретним решењима.

После данашњег састанка, државни секретар САД Џон Кери рекао је да је са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом имао конструктивне разговоре о сиријском хемијском оружју, који ће се наставити крајем овог месеца у Њујорку како би се договорили о датуму за "Женеву 2".

Кери је, на конференцији за новинаре након састанка са руским колегом и међународним изаслаником за Сирију Лахдаром Брахимијем, рекао да се са Лавровом договорио за још један састанак око 28. септембра у Њујорку.

Истовремено, руски министар Лавров похвалио је америчког колегу јер разуме важност постизања напретка на дипломатском пољу у погледу Сирије.

Позитивним почетком разговора, Лавров и Кери зацртали су пут који би, уколико не буде озбиљних преокрета, могао довести до почетка процеса решавања сиријске кризе, у којој је, за две и по године, убијено безмало 100.000 људи. 

Први озбиљан тест за одлучност Америке да проблем реши преговорима очекује се већ у понедељак, када ће тим инспектора УН објавити извештај о нападима хемијским оружјем у Сирији.

Иако је, бар првобитно, било најављивано да ће до објављивања садржај документа остати тајна, француски и британски званичници тврде да имају поуздане информације да ће инспектори УН за напад окривити Асадову владу.

После француског министарства спољних послова, детаље из извештаја данас је објавио и лондонски Тајмс, наводећи да документ садржи прегршт доказа о употреби "нервног бојног отрова". 

Истовремено, западне обавештајне службе саопштиле су да је Дамаск почео операцију прераспоређивања арсенала хемијског наоружања на тридесетак локација широм Сирије, али делимично и у Либан и Ирак.

Веродостојност те тврдње тешко је потврдити, јер западни званичници признају да о положајима сиријских јединица за хемијско ратовање сада знају много мање него пре шест месеци. 

"Женева 2" после новог састанка у Њујорку 

Брахими је истакао да је рад на окончању сиријског хемијског оружја веома важан за организовање конференције "Женева 2", наставка мировне конференције одржане у Женеви прошле године.

Циљ конференције је да за исти сто седну сиријски побуњеници и влада председника Башара ел Асада.

Дамаск је формално затражио да се прикључи међународној конвенцији о хемијском наоружању. Сиријски председник Башар ел Асад рекао је да би подаци о хемијском оружју могли почети да се прослеђују Уједињеним нацијама већ после 30 дана.

Амерички државни секретар Џон Кери одбацио је Асадов предлог, истакавши да поштовање таквих стандардних процедура постаје небитно када је хемијско оружје већ употребљено. С друге стране, предлог Сирије поздравили су УН, Русија, Кина и Иран.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је Сирија показала добру вољу и одлучност да се конфликт у тој земљи разреши.

"Постојала је реална претња војном интервенцијом против суверене земље и без санкција Савета безбедности. То је опасност за мир у свету. Разговараћемо о иницијативи да се хемијско оружје у Сирији стави под међународну контролу, па се надам да ће то довести до мирног решења кризе у тој земљи", рекао је Путин.

У међувремену, сиријска опозиција позвала је Русију да престане да извози оружје влади у Дамаску.

"Ако Русија жели да се нађе политичко решење за кризу у Сирији, нека престане да сваке недеље испоручује оружје Асадовом режиму. Оно се користи за убијање цивила", рекао је портпарол Сиријске националне коалиције Халед Салех.

Паралелно са дипломатским напорима у Женеви, у Сирији не јењава насиље. Како наводе опозициони активисти, авиони сиријске војске бомбардовали су једну болницу у области под контролом побуњеника на северу земље. Погинуло је девет цивила и два доктора.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи