Лондонски сајам ратних "играчака"

Највећи сајам наоружања на свету посетиоцима нуди и најмање машине врхунске технологије, за војне и цивилне потребе. Микро хеликоптери, подморнице без посаде, "хед ап" дисплеј и пластични оклоп на сајму ДСЕИ 2013.

Посетиоци лондонског сајма наоружања и војне опреме ДСЕИ 2013 имали су прилике да виде како бродове, тенкове, пушке, тако и минијатурне машине, које се користе у војне и цивилне сврхе.

Најимпресивнија направа је мали беспилотни хеликоптер димензија 10 пута 2,5 центиметра и тежине 16 грама које британска војска користи у Авганистану за борбу против талибана.

Хеликоптер лети брзином од 35 километара на час на максималној висини од 800 метара, а батерије су довољно јаке за 30 минута лета.

Ова машина може да лети и готово аутоматски, када јој се унесу џи-пи-ес координате циљева и базе, у коју шаље видео и фото снимке у реалном времену.

Војска Уједињеног краљевства је купила 160 ових летелица за 20 милиона фунти, а у цену улази и одржавање хеликоптера и три мини-камере које се на њему налазе.

Произвођач из Норвешке је изворно мини-хеликоптер направио за службе трагања и спасавања.

Британци су се похвалили новим "хед ап" дисплејем фирме "БАЕ системс", за војнике у копненим снагама.

Иако перформансе још нису објављене, претпоставља се да користи холографску технологију и на екрану војнику приказује потребне информације, где се налазе непријатељске снаге, као и где се он налази.

Основна сврха шлема са "хед-ап" екраном, који већ годинама користе пилоти борбених авиона, јесте да смањи замор мишића врата и очију војника, како би што боље обавио задатак. 

Новина је мини камера, монтирана на шлем, која види све оно што види и војник, и слику шаље у базу. 

На сајму се могу наћи бројне занимљивости као што су микро подморница без посаде, коју је приказала фирма из Словачке.

Подморница "гном" се, за сада користи, у цивилне сврхе, испитивање мора, језера, река, као и великих система водовода.

Максимална дубина роњења је 150 метара, тежина три килограма, а подморницом је каблом повезана са конзолом за управљање.

Занимљива, али искључиво за војну употребу јесте пластична заштитна мрежа за возила, која зауставља све противоклопне ракете које се испаљују са рамена.

Иако звучи неверованто, мрежа користи ману мањих противоклопних ракета које приликом ударца у циљ, у овом случају пластичну мрежу, експлодирају и уништавају циљ (мрежу), али после тога имају веома малу убојну моћ.

На догађају, који се на сваке две године организује у сајамском центру Екс-Цел у Лондону, било је око 1.500 излагача.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи