Читај ми!

Лајчак очекује став ЕУ о Беришиној изјави

Очекујем да ће ЕУ изнети став о изјавама Саљија Берише о уједињењу Албанаца који живе на Балкану, рекао словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак. Знамо до чега су у прошлости довеле такве изјаве на том простору, упозорио је Лајчак.

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак очекује ускоро став Европске уније према изјавама албанског премијера Саљија Берише о спајању Албанаца у земљама у којима на Балкану живе.

"Знамо до чега су у прошлости довеле такве изјаве на том простору. Не можемо то само тако да посматрамо. Сигурно ће се то убрзо појавити и у званичном ставу ЕУ", казао је Лајчак, преноси локални лист Правда.

Према Лајчаковим речима, узнемирење због тих изјава показали су министри иностраних послова Вишеградске четворке (Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска) балтичких и скандинавских земаља јуче на самиту у Гдањску.

Самит 12 шефова дипломатија земаља чланица три регионалне групације био је посвећен пре свега изазовима и претњама које је донела криза у еврозони и Источном партнерству.

"За Источно партнерство ово је изузетно важна година. Украјина мора да одлучи ком простору жели да припада", истакао је Лајчак и нагласио да би за Словачку и Вишеградску групу било добро да Украјина буде саставни део европског економског простора и дели исте вредности.

"Желимо да економски помажемо. Али земље морају да граде правну државу и усредсреде се на европске вредности", рекао је током самита шеф шведске дипломатије Карл Билт.

Источно партнерство, односно приближавање бивших совјетских република преко реформи и прихватања европских стандарда уз сарадњу са ЕУ и споразуме о стабилизацији и придруживању, и о слободној трговини, заједнички је пројекат Шведске и Пољске, који је 2009. године на самиту у Прагу прихватила и Европска унија.

Резултати такве сарадње након четири године су слабији од очекиваних, осим у случају Молдавије која, међутим, за свој европски курс очекује више од Брисела.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи