Читај ми!

Пакистан у пламену, Француска у страху

Нови сукоби у Пакистану, полиција пуца на демонстранте. У Пешавару запаљен биоскоп. Француска привремено затвара дипломатска представништва у неким муслиманским земљама из предострожности због објављивања карикатуре пророка Мухамеда.

23.55 - Стотине либијских демонстраната избацило је припаднике ултраконзервативну групе Андар ел Шарија из њихове касарне у центру Бенгазија и запалило зграду, јавио је новинар агенције Франс прес.

21.45 - Најмање 19 мртвих и 229 рањених, најновији биланс насилних протеста у Пакистану.

18.54 - Масовне демонстрације у Бенгазију. Око 10.000 људи маршира протестујући против либијских милиција. 

17.55 - Око 900 демонстраната испред америчке амбасаде у Кабулу.

16.31 - Демонстранти у Каиру се окупљају око француске амбасаде због објављивања карикатура пророка Мухамеда у француском стрипу. 

16.20 - Пакистански медији преносе да је досад 16 људи погинуло у протестима, док је око 200 повређено. 

14.12 - У протестима у Пакистану данас три жртве, камерман једне од локалних телевизија и два полицајца. Власти све снаге распоредиле око западних амбасада у Исламабаду.

12.54 - Француска забранила протесте због карикатура пророка Мухамеда. 

12.45 - Демонстранти пробили барикаде на улазу у Исламабад и крећу ка западним амбасадама. 

12.17 - Пакистанска полиција пуцала на демонстранте у Пешавару, једна особа убијена, спаљен биоскоп. У последњих десет дана, најмање 30 мртвих и стотине повређених. Искључене мреже мобилне телефоније због страха од бомбашких напада.

Због објављивања карикатура пророка Мухамеда у француском сатиричном часопису Шарли Ебдо, власти у Паризу предузимају мере како би заштитиле француске држављане у двадесетак муслиманских земаља.

У очекивању антифранцуских протеста затворене су амбасаде, конзулати, културни центри и школе из страха да би могли да буду мете напада.

Франс прес извештава да су западне дипломатско-конзуларне мисије у исламском свету под повећаним опрезом уочи молитве петком, после којих често уследе протести.

Главни уредник листа који је објавио спорне карикатуре одбацио је оптужбе за провокације, напомињући да је посао новинара коментарисање актуелних догађаја.

Туниска влада забранила је протесте после дојаве да се спрема насиље повезано с протестима због карикатура објављених у француском недељнику.

Позиви на протесте кружили су друштвеним мрежама. Министарство унутрашњих послова позвало је "све Тунишане и грађанско друштво да покажу разумевање", а "народ да не прихвати позиве на протесте", преноси Франс прес.

Министар унутрашњих послова Туниса рекао је да власти имају оперативне податке да неке групе планирају пљачке и насиље после данашње центалне недељне молитве у џамијама.

САД осуђује филм у којем се ниподаштава пророк Мухамед

Америчка амбасада у Исламабаду, у покушају да умири гнев јавности због антиисламског филма произведеног у САД, потрошила је 70.000 долара за закупљивање рекламног простора на пакистанским телевизијама, за приказивање снимака у којима председник Барак Обама и државна секретарка Хилари Клинтон осуђују филм Невиност муслимана.

"Од оснивања, Сједињене Америчке Државе су нација која поштује све вере. Ми одбацујемо свако ниподаштавање верских уверења других ", ракао је Барак Обама.

Стејт департмент је саопштио да је амбасада послала у седам пакистанских телевизија снимке од 30 секунди, у којима се Обама и Клинтон ограђују од садржине филма у коме се исмева исламски пророк Мухамед, а који је покренуо протесте у више од 20 муслиманских земаља, чији епилог је најмање 30 мртвих.

"Дозволите ми да будем јасна: америчка влада нема апсолутно никакве везе са овим видео снимком. Ми апсолутно одбацујемо њен садржај и поруку", рекла је Хилари Клинтон.

Изјаве Обаме и Клинтона су на енглеском језику, али су титловане на урду (званични језик Пакистана).

Суд у Америци одбацио је захтев да се наложи интернет сајту Јутјуб да уклони филм Невиност муслимана, који је изазвао насилне протесте на Блиском истоку и у Африци.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи