Читај ми!

Кина тражи укидање ембарга на оружје

Кинески премијер Вен Ђиабао затражио укидање европског ембарга на оружје. Статус тржишне економије Кина би могла да добије тек 2016. године. Вен Ђиабао који је је одиграо кључну улогу у изградњи кинеско-европских односа, последњи пут представља Кину на самиту са ЕУ.

На годишњем самиту ЕУ - Кина у Бриселу, кинески премијер Вен Ђабао затражио је укидање европског ембарга на оружје, уведеног тој земљи 1989. године, после гушења демонстрација на тргу Тјенанмен у Пекингу.

Кинески премијер жали што Кина још није добила статус тржишне економије, што би њеним производима пружило веће гаранције за приступ европском тржишту.

Слажемо се да се не слажемо - реченица је коју најчешће изговарају европске дипломате о свим спорним питањима Европске уније и Кине. Када је реч о укидању ембарга на оружје, Европљани су подељени.

За додељивање статуса тржишне економије мисле да је преурањено, јер је већина компанија и даље у државном власништву, па имају многе привилегије. Кина би статус тржишне економије требало да добије тек 2016. године.

''Достигли смо ниво разумевања и поштовања који обезбеђује солидну основу за даље јачање партнерства, али и суочавање са разликама које постоје'', истакао је председник Европског савета Херман ван Ромпај.

Одлазећи премијер Кине оптимистичан је по питању сарадње Кине и Европске уније.

''Упркос неким разликама, можемо да сарађујемо уз узајамно поштовање и равноправност и да наставимо дијалог уз очување заједничких интереса'', рекао је кинески премијер Вен Ђабао.

Реч је о опроштајном самиту кинеског премијера, који ускоро одлази са функције. Вен Ђабао је представљао Кину на свим самитима са Европском унијом од 2003. године и одиграо је кључну улогу у изградњи кинеско-европских односа. У том периоду, трговинска размена је увећана четири пута, а ЕУ је постала највеће извозно тржиште Кине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи