Читај ми!

Бундесвер за тинејџере

Стручњаци за права деце осули су дрвље и камење на Бундeсвер због нове кампање чија су циљна група тинејџери. Живописним снимцима немачка војска промовише бесплатне "aвантуристичке кампове" којима покушава да привуче будуће регруте. Нигде се, међутим, не помиње одлазак у рат и могућност да таква "авантура" има фаталан исход, упозоравају критичари.

"Волите ли више планине или плаже?" питање је постављено у новом промотивном споту немачке војске, који тинејџере позива да се прикључе бесплатним камповима у Алпима или на Сардинији, да "путују правим војним авионима" или да учествују у "лудим воденим биткама".

Живописна, весела кампања, објављена на сајту магазина за тинејџере Браво, сасвим отворено покушава да војну каријеру учини примамљивом младим Немцима, пише Шпигл онлајн.

"Авантуристичи кампови" Бундесвера представљени су као мешавина екстремних спортова и летње забаве.

Међутим, стручњаци за права деце оцењују да је такав вид кампање, чија су циљна група тинејџери, "апсолутно неприхватљив". Видео-клип на погрешан начин представља војну службу и грубо крши права деце, коментаришу критичари.

"Огласи који обмањују, а који циљају тинејџере, и објављују се у магазинима за младе, грубо крше Конвенцију о правима детета Уједињених нација, нарочито онај део који се односи на обавезу државе да штити децу", каже Ралф Вилингер, представник организације Terre des Hommes.

Иако не оспоравају право Бундесвера да се оглашава, критичари напомињу да војска "децу треба да остави на миру".

Разлог више за незадовољство јесте чињеница да се Немачка, потписујући допунске протоколе Конвенције о правима детета, обавезала да неће регрутовати малолетнике, уколико немају бар 17 година, и ако нису "детаљно информисани о одговорностима које са собом носи војна служба".

Управо последња ставка јесте оно што највише брине активисте за права деце – поставља се питање да ли је Бундесвер тинејџерима обезбедио довољно информација о томе шта значи ићи у рат.

Немачка је прошле године укинула обавезну регрутацију и, како наводи Шпигл, Бундесвер од тада мора да се довија на разне начине не би ли привукао младе снаге.

Деценијама су представници војске обилазили школе и информисали младе о могућностима које им пружа војна каријера. Међутим, све је више невладиних организација које улажу огроман напор да војску држе подаље од школа.

Бундесвер због тога покушава да другим каналима допре до потенцијалних регрута.

Немачка војска, за сада, не одговара на критике. У магазину Браво кажу да одговорност за садржину кампање сноси онај ко се оглашава. Ипак, не одбацују могућност да преиспитају услове сарадње са Бундесвером уколико се покаже да је Конвенција о правима детета заиста прекршена.

И представници левичарских партија осули су жестоку паљбу по кампањи.

"Браво би требало да прекине сарадњу са Бундесевером и да, уместо тога, своје читаоце информише о ужасима рата", поручује портпаролка Левичарске партије Ула Јелпке.

Представница Зелених Агњешка Бугер описала је у једној реченици срж проблема: "У најекстремнијим случајевима посао у Бундесверу може бити смртоносан. То није авантура!".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи