Читај ми!

Армада креће у Ормуз

Армада коју чине бродови 25 нација почиње маневре око Ормуског теснаца. Иран упутио подморницу. Три америчка носача авиона, ракетне крстарице, разарачи... Следи 12 дана напетости.

Американци и још 24 државе почели маневре у Ормуском теснацу, 44 километра широком пловном путу кроз који годишње прође трећина светске нафте. Иран упутио подморницу класе "кило". Циљ вежбе – неутралисање евентуалне иранске блокаде тог теснаца.

Ормушки теснац још једном је претворен у паркинг за ратне бродове, јер су САД и још 24 државе почели маневре смишљене како би се Иран одвратио од намере да у случају напада Америке или Израела блокира најважнији светски пут нафте.

Американци су, због тога, у Персијски залив послали чак три носача авиона класе "нимиц", сијасет крстарица, разарача и осталих бродова, док је Британија послала најскупљи брод Краљевске ратне морнарице, милијарду фунти вредан разарач типа 45.

Маневри су почели у тренутку када су Израел и Иран ближи рату него мирном решењу спора који укључује ирански нуклеарни програм подршка Техерана Хезболаху и Хамасу и низ других закулисних радњи.

Суштински, Запад је убеђен да ће Техеран блокирати Ормуз уколико Израел почне ваздушне нападе на иранска нуклеарна постројења, чиме ће 18 милиона барела нафте дневно остати заробљено у Персијском заливу.

Таква блокада, тврде стручњаци, имала би катастрофалне последице по економију Евроске уније, Јапана и Америке, али је велико питање колико је Иран уопште у стању да изведе такву војну акцију.

У маневрима учествују највеће европске поморске силе, Британија и Француска, више блискоисточних земаља, али и Естонија и Нови Зеланд.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи