Читај ми!

Кина и Јапан, буде се духови прошлости

На 81. годишњицу јапанске инвазије на Манџурију ново заоштравање кинеско-јапанских односа. Једанаест кинеских бродова ушло у воде око спорних Сенкаку острва, а бродови јапанске обалске страже су их пресрели. Антијапанске демонстрације настављене широм Кине.

Јапанска обалска стража саопштила је да је 11 кинеских владиних бродова ушло у воде око спорних острва у Источном кинеском мору која контролише Токио, неколико сати пошто су двојица јапанских активиста допливала до једног од острва.

Ниједан од бродова није ушао у територијалне воде, али сви се налазе у области познатој у међународном поморском праву као континентална зона, рекао је јапански представник.

Према његовим речима, бродови су примећени у континенталним водама острва Уоцуриђима, највећег у ланцу острва Сенкаку, које Кинези зову Диаоју.

Још један кинески брод за контролу риболова спажен је у спорним водама, док се у Кини одржавају велики антијапански протести због куповине спорних острва од стране јапанске владе и поводом обележавања 81. годишњице јапанске инвазије на Манџурију, у источној Кини.

Данас је годишњница јапанског напада на Кину 1931. године, резултирајући инвазијом и окупацијом која је трајала 14 година. Искоришћавање овог датума од стране Токија за успостављање свог суверенитета над острвима је у кинеским очима, у најмању руку, провокација.

Хиљаду кинеских рибарских бродова на путу је према острвима, а кинески листови пренели су изјаве држаних званичника да би било какав инцидент могао да доведе до потпуног трговинског бојкота.

Представник јапанске владе рекао је данас да су двојица Јапанаца дошла чамцем у близину острва и затим допливала до обале и да су, пошто их је обалска стража испитала, они напустили острво.

Ђиђи прес је, цитирајући полицију на Окинави, јавио да су два човека становници главног јапанског јужног острва Кјушу. То је било четврто искрцавање Јапанаца на спорна острва ове године.

Јапанске власти, које контролишу острва, не дозвољавају никакве активности нити посете спорним острвима.

Десетине хиљада Кинеза поново је данас протестовало тражећи од Јапана да не мења статус спорних острва у Источном кинеском мору.

Датум овог новог таласа демонстрација, које су подржале власти, подудара се са годишњицом "инцидента у Мукдену", који је 18. септембра 1931. послужио као изговор за јапанску инвазију Манџурије.

Широм Кине, стотине јапанских фирми и ресторана послали су своје запослене кући из предострожности. 

У Пекингу је око подне више хиљада демонстраната кружило око јапанске амбасаде коју је штитило шест кордона полиције у пуној опреми за разбијање демонстрација и два метра висока преграда од металних шипки.

Демонстранти су на амбасаду бацали пластичне флаше са водом и јаја. Било је кратких окршаја са полицијом. Место протеста надлетао је хеликоптер.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи