Читај ми!

Амерички маневри у Персијском заливу

Америчка и савезничке морнарице започели поморске маневре у Персијском заливу. Увежбава се уклањања мина са поморских путева којима пролазе танкери са нафтом, које би Иран или нека терористичка организација могли да поставе.

САД и савезници почели су велику поморску војну вежбу у Персијском заливу како би показали да су спремни да поморске путеве за испоруку нафте држе отвореним, док расте напетост између Израела и Ирана.

САД и савезници у маневерима, под службеним именом IMCMEX-12, увежбавају поморске снаге за чишћење мина, које би Иран или нека терористичка организација могли да поставе како би танкерима са нафтом онемогућили саобраћај кроз Персијски залив, посебно кроз мореуз Ормуз, преноси Ројтерс.

Вежба је почела симпозијумом за официре и званичнике из више од 30 савезничких морнарица, док ће поморски део маневара у коме ће учествовати 12 бродова почети у четвртак.

Агенција истиче да су маневри почели један дан пошто је израелски премијер Бењамин Нетанијаху за једну америчку телевизију рекао да је Техеран близу изградње нуклеарне бомбе.

Војни заповедници и дипломате, као и сам Иран, настоје да умање значај маневара и да истакну његов одбрамбени аспект.

Маневри су, међутим, јасно и отворено исказивање одлучности широке коалиције држава да се супротставе сваком могућем покушају Ирана, чиме је већ претио да прекине пловидбу танкера у Заливу, у знак одмазде за евентуални напад Израела или САД на његова нуклеарна постројења.

У маневрима учествују највеће европске поморске силе, Британија и Француска, више блискоисточних земаља, али и Естонија и Нови Зеланд.

Морнарица САД у Персијском заливу има два носача авиона, али они неће учествовати у маневрима.

Иран раније најавио да ће у октобру одржати велику војну вежбу, да би показао своје способности да одбрани нуклеарна постројења, преноси Ројтерс.

Истог месеца Запад планира велике маневре у источном Средоземљу.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи