Читај ми!

Одаиба, токијски мегапројекат

Вештачко острво Одаиба, које је настало засипањем земље и сабијањем смећа усред Токијског залива, годишње посети готово 50 милиона људи. Пројекат изградње острва, на којем би у будућности требало да ради 90, а живи близу 50 хиљада људи, до сада је коштао око 30 милијарди евра.

Сиво-плави воз тихо се отискује из станице Шинбаши у централном делу јапанске престонице и, двадесетак метара над земљом, креће на пут међу новим пословним зградама, кривудајући дуж обале Токијског залива.

Метал и стакло импозантних, футуристичких грађевина светлуцају на сунцу док путници који се први пут возе на линији Јурикамоме одмахују главама у неверици – чини се као да композиција без локомотиве и машиновође пролази између кулиса на позоришној сцени.

Јурикамоме, линија монорејла без људске посаде, дуга 12 километара, потом завија у оштру петљу измамљујући уздахе забринутих путника навиклих да пред собом виде старог, искусног машиновођу који зна како да кочи у оштрој кривини. Немир кратко траје, јер интелигентна машина савлађује петљу оптималном брзином и ступа на најпознатији градски мост, 900 метара дуги "Рејнбоу бриџ" са којег пуца поглед на залив, бродове и океан у даљини. Призор од којег се занеми.

Велики шопинг-центри накрцани најразличитијом робом, десетине ресторана италијанске, француске, кинеске, корејске и домаће кухиње, забавни паркови, спортске хале и терени, базен, хотели и музеји, чекају запањене посетиоце на другој страни моста, на вештачком острву Одаиба направљеном засипањем земље и сабијањем смећа усред Токијског залива. 

Ово острво, површине 442 хектара, углавном је изграђено деведесетих година око насипа на којем су, половином 19. века, поданици последња два шогуна поставили артиљеријске батерије за одбрану од америчких и британских колониста. Они су, парадирајући флотиле тешко наоружаних бродова, притискали Јапан да оконча својевољну изолацију и отвори своје луке за трговину.

У центру овог великог комплекса, правог града на води, налази се забавни парк са точком пречника 100 метара који стално опседају масе људи. Из његових гондола може се уживати у непрегледном океану, али и у погледу на вечним снегом оковану вулканску планину Фуџи у даљини, те густо начичкане зграде огромне конурбације која, поред 12-милионског Токија, обухвата и градове Кавасаки, Јокохама и Ћиба.

У подножју точка посетиоци могу да се забаве играјући видео-игрице, флипере, билијар и мали голф, посматрајући трке картинга или обилазећи халу коју служи као изложбени салон "Тојоте".

Осим возом, Одаибу, на којој се налазе модерно сајмиште и тениски терени, Музеј науке будућности, Музеј поморства, футуристичка зграда која је средиште велике ТВ станице "Фуџи", јавна купатила, ботаничка башта и многе друге атракције, могуће је у потпуности обићи и бродом који има више станица.

Тениска арена "Ариаке" поприште је битке за бодове и новчане награде мушког АТП и женског ВТА турнира и место које је нашим тенисерима вероватно у пријатном сећању с обзиром на то да су у финале турнира "Џапан опен" улазили Јелена Јанковић и Ана Ивановић у женској, а Виктор Троицки у мушкој конкуренцији.

Импозантни видиковац

И ТВ станица "Фуџи" је атракција за себе – гигантска кугла у њеном склопу, пречника 32 метра и тежине 1.200 тона, подигнута је на висину од 123 метра и служи као популарни видиковац.
Најновији магнет за посетиоце Одаибе је огромна макета популарног хероја цртаних филмова, робота Гандама, висине 18 метара.

Засипање залива, сабијање земљишта и изградња путне и железничке мреже, те покривање камата кредита и издатих обвезница до сада су власти коштале око 30 милијарди евра.

Одаиба је првобитно била замишљена као телекомуникацијски центар на којем би биле организоване велике изложбе посвећене технологији и урбанизму, али и као велики стамбени комплекс у којем би дом нашло 100.000 људи.

Велики трошкови изградње и пад цене земљишта успорили су реализацију и, донекле, изменили план, па је акценат са становања пребачен на забавне садржаје, што и даје резултате.

Тако Одаибу, где тренутно ради 47.000 а живи само 11.000 људи, годишње посети око 48 милиона радозналаца, грађана Токија и околине, бизнисмена, домаћих и страних студената.

Власти града Токија и даље развојају ову локацију, а план је да она у својој коначној форми угости 90.000 радника и удоми 50.000 становника. Токио је и један од кандидата за Олипмијске игре 2020. године, а власти у ту сврху планирају и изградњу олимпијског села на Одаиби.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи