Читај ми!

Клаус против Бароза

Европска унија се мора мењати, али у супротном смеру од оног којег заговара Жозе Мануел Барозо, каже чешки председник Вацлав Клаус. Барозо је рекао да ЕУ мора да се трансформише у федерацију националних држава.

Председник Чешке Вацлав Клаус одбио је предлог шефа Европске комисије Жозе Мануела Бароза који је рекао да ЕУ мора да се трансформише у федерацију националних држава. Клаус је први европски државник који се јавно побунио против те Барозове сугестије.

"Снажно се противим идеји коју је презентовао Барозо. Једино што ценим код овог предлога је то да су заговорници дубље европске интеграције први пут отворено признали своје стварне циљеве", рекао је Клаус за портал Новинки и додао да се Чешка 2004. године прикључила Европској унији, а не "федерацији у којој провинције постају безначајне".

ЕУ се мора мењати, али у супротном смеру од оног којег заговара Барозо, рекао је Клаус.

Упитан да ли ће се Чешка прикључити таквој федерацији коју заговара Барозо, Клаус је одговорио: "Сигурно не. Баш обрнуто, треба да почнемо да размишљамо како да вратимо нашу државност и суверенитет. Европска унија треба да се мења у супротном смеру од оног који предлаже Барозо."

Онлајн анкета, коју је симултано с разговором са Клаусом спровео портал Новинки, показала је да се 62 одсто грађана слаже с Клаусом и сматра да је ЕУ у стању распада.

Евроскептицизам све је јачи међу Чесима, а то показују и одлуке чешких власти које се тичу европских послова.

Чешка је уз Велику Британију једина земља која је одбила потписати пакт о фискалној унији и последња земља која је, уз доста муке, потписала Лисабонски уговор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи