Читај ми!

Шпанци против штедње

Нове мере штедње су долиле уље на ватру у Шпанији, па је хиљаде људи изашло на протесте у Мадриду. Демонстранти огорчени због планираног повећања пореза на зараде, уз истовремено смањење плата.

Шпанија тоне све дубље у рецесију, али Влада тврди да је способна да реши проблеме и да јој неће требати помоћ споља. Под слоганом "Желе да униште земљу - треба их спречити", грађани из свих делова Шпаније дошли су у престоницу Мадрид.

Заједно су наставници, родитељи и ученици, здравствени и културни радници, службеници, пензионери. Свако има своје обележје, али је порука влади заједничка - доста је политике штедње, која их гура у сиромаштво и глад.

"Најмање што очекујемо је да премијер распише референдум, како би грађани одлучили да ли су за мере штедње или против њих. Рахој је једно обећавао, сада ради друго", каже један становник Мадрида.

Мадрид је објавио да се економија земље од априла до јуна, и поред мера штедње, смањила за 0,4 одсто. Са стопом незапослености од 25 одсто и трећим највећим буџетским дефицитом у еврозони, Шпанија има велике проблеме да покрене привреду.

"За све су криве банке, али не видим да је њима лоше. Погођени су грађани свих категорија, посебно млади. Верујем да постоји други начин да се реши криза, осим мера штедње, којим нема краја", каже један Шпанац.

Шпанска влада до 2015. године намерава да оствари уштеду у јавној потрошњи од 65 милијарди евра. Међу непопуларним потезима Владе премијера Рахоја су повећање пореза на зараде, смањење плата и план уштеде у образовању и здравству, вредан више милијарди евра.

"Забринути смо и бесни, јер су на удару обични људи, који једва састављају крај с крајем", мисли један Шпанац.

Званичници су свесни да највећи терет подносе грађани, али тврде да другачије не може. Чланице еврозоне већ су пристале да помогну са 100 милијарди евра шпанском банкарском систему. Ипак, аналитичари сматрају да ће пакет за спасавање бити неопходан и Влади, као што је то био случај са Грчком, Ирском и Португалијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи