Читај ми!

Демонстрације против Путина

У Москви је око 20 хиљада људи изашло на демонстрације против председника Владимира Путина. Демонстранти су били подељени у две колоне. У једној су биле присталице левице, а у другој либерали и националисти.

Више хиљада људи изашло је на демонстрације у Москви против председника Русије Владимира Путина. Према процени извештача агенције Франс прес, на улице главног града Русије изашло је најмање 20.000 људи. Руска полиција је међутим саопштила да је на демонстрације изашло 11.000 људи.

Поворка присталица руске опозиције кренула је са Пушкиновог трга у центру Москве у протестну шетњу. Они су потом преко Булеварног прстена дошли до Авеније Сахаров, где је заказан главни митинг.

Демонстранти су били подељени у две колоне. У једној су биле присталице левице, а у другој припадници либерала и националисти, на чијем је челу био бивши шаховски шампион Гари Каспаров и адвокат, блогер и борац против корупције, Алексеј Навални.

"Наш слоган је - власт милионима (Руса), а не милионерима", рекао је лидер Фронта левице Сергеј Удалцов.

Демонстранти су носили и транспарент на којем је писало "Ослободите Пуси рајот, а на другом је била закачена застава царске Русије. Од рано јутрос на улице Москве распоређено је око 7.000 полицајаца, а центар града надлећу хеликоптери.

"Власти се плаше народа и покушавају да изврше притисак. Мислим да се демонстранти не плаше и ми морамо, овде на улици да тражимо окончање репресије", рекао је један од лидера руских либерала Михаил Касјанов.

Протести су одржани у више градова широм Русије, од Петербургу до Владивостока, уз веће или мање учешће грађана. Заједничко овој масовној акцији је критика политике Кремља и председника Путина.

Владимир Путин је заузео чвршћи став према опозицији после инаугурације у мају, серијом нових репресивних закона, хапшењима и испитивањем опозиционих активиста.

Три чланице панк бенда "Пуси Рајот" осуђене су у августу на по две године затвора, зато што су у Саборној цркви Христа Спаситеља у Москви извеле песму против Путина.

На осуду је наишло и јучерашње одузимање посланичког статуса у Думи посланику Генадију Гудкову који је из владајуће странке прешао у опозицију. Гудков је данас говорио на митингу у Москви и био је наглашено поздрављен од демонстраната, преносе западне агенције.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи