Читај ми!

Нова резолуција о Ирану

Због интензивирања активности Ирана у циљу производње обогаћеног уранијума Агенција Уједињених нација за атомску енергију (ИАЕА) усвојила је резолуцију којом се изражава "дубока забринутост".

Агенција Уједињених нација за атомску енергију (ИАЕА) усвојила је резолуцију којом се изражава "дубока забринутост" због интензивирања активности Ирана у циљу производње обогаћеног уранијума.

За резолуцију је гласало 31 од укупно 35 земаља чланица ИАЕА, које су се ове недеље иза затворених врата састале у седишту Агенције у Бечу. Против резолуције гласала је само Куба, а уздржани су били Еквадор, Египат и Тунис.

"Агенција је данас послала веома јасну поруку", рекао је амерички изасланик Роберт Вуд и додао да је резолуцијом обезбеђен наставак притиска на Иран, како би он "испунио своје обавезе".

Амбасадор Ирана при ИАЕА Али Асгар Солтанијех је оценио да је нова резолуција контрапродуктивна. "Ово није добар начин за решавање иранског нуклеарног питања", рекао је он после састанка, и додао да ће резолуција отежати преговоре Ирана и Агенције.

Израелски изасланик Ехуд Азулај је изјавио да кораци Ирана према прављењу нуклеарне бомбе нису успорени "добронамерним резолуцијама".

ИАЕА је почетком септембра у свом извештају навела да је Иран и поред међународних санкција удвостручио капацитете обогаћивања уранијума. Техеран тиме наставља да игнорише резолуције УН које од њега траже да прекине са таквим активностима, наводи агенција Франс прес.

Сарадња Техерана са ИАЕА је најважнија и треба хитно да буде остварена, како би Иран поново добио поверење међународне заједнице о мирнодопским циљевима његовог нуклеарног програма, наводи се у тексту резолуције.

У тексту пише и да проблем иранског нуклеарног програма треба да буде решен дипломатским путем. Изреал, који је у последњих неколико месеци у више наврата претио војном интервенцијом на Иран инисистира да САД буду строжије према Техерану.

У тексту резолуције се подсећа да је Иран одбио да Агенцији омогући приступ оним деловима Ирана које је она желела да истражи, посебно војној бази у близини Техерана.

Последња резолуција ИАЕА против Ирана донесена је у новембру 2011. године, после извештаја у којем је наведено да има озбиљних доказа да Иран ради на производњи нуклеарног оружја.

Техеран је у више наврата одлучно негирао наводе да је део његовог нуклеарног програма производња нуклераног оружја. Француска је после доношења резолуције саопштила да је спремна да појача санкције Ирану.

"Ми смо одлучни да са државама које су спремне за то, Ирану појачамо санкције и да оне буду на снази док год Техеран буде наставио да одбија да испуни своје међународне обавезе, које су данас врло јасно поновљене", наводи се у саопштењу заменика портпарола француског министарства спољних послова Вансена Флореанија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи