Читај ми!

Филм који је изазвао бес исламиста

Аутор филма "Невиност муслимана", који је изазвао ерупцију насиља на Блиском истоку, ипак Накула Басилеј Накула, саопштио Еф-Би-Ај. Накула је калифорнијски копт, који је претходно негирао да је режирао филм.

Накула Басилеј Накула, калифорнијски копт осуђиван због финансијских малверзација, рекао је Асошијетед пресу да је помагао продукцију филма "Невиност муслимана". Истражитељи Еф-Би-Аја потврдили да је заправо он Сем Басил - како се потписао човек који је режирао контроверзно остварење.

Агенција каже да је дошла до египатског Копта Накула Басили Накуле који је изјавио да је само пружио логистичку помоћ током прављења филма који на увредљив начин приказује пророка Мухамеда.

Накула је у телефонском разговору са АП у Калифорнији негирао да је он режирао филм, тврдећи да познаје особу која се представља као Израелац Сем Басил аутор филма.

Агенција каже да је број мобилног телефона на који се дан раније јавио наводни Сем Басил пријављен на адреси на којој се налази Накула и додаје да су претрагом других докумената нађена поклапања између Накуле и Басила.

АП је до Басила дошао преко једног Копта који је промовисао филм на свом интернет сајту. Агенција подсећа да се Копти у Египту одавно жале на дискриминацију и насиље арапске већине.

Агенција преноси да је Накула осуђен за финансијске преваре на казну од 790.000 долара, 21 месец у затвору и петогодишњу забрану употребе компјутера без одобрења и додаје да неко редовно користи налог на сајту Јутјуб под именом Сем Басил.

Компанија Гугл која је власник Јутјуба блокирала је форшпан за филм за кориснике у Египту због жалби.

Агенција подсећа да је Басил у интервјуу после напада у Либији и Египту рекао да је Јеврејин рођен у Израелу, али је један од учесника у прављењу филма Стив Клајн изјавио да је име Басил псеудоним једног хришћанина.

Званичници у Израелу потврдили су агенцији да нема писаног држављанина Израела са именом Сем Басил. АП није могао да дође до потврде да постоји особа под тим именом која живи у Калифорнији.

Агенција наводи да организације које прате екстремистичке групе које шире мржњу тврде да је Клајн десничарски активиста који спроводи војну обуку активиста своје организације "Уједињени храбри хришћани" која редовно одржава протесте испред џамија.

Филм, снимљен уз мали буџет и са аматерским костимима и конфузним сценаријем, говори о животу пророка Мухамеда кога, поред осталог, оптужује за хомосексуалност и педофилију.

Пастор Тери Џонс са Флориде, познат по спаљивању свете исламске књиге Куран на девету годишњицу терористичких напада од 11. септембра, тврди да је разговарао са режисером филма и да се моли за њега.

Међутим, Џонс је рекао да га никада није срео уживо, већ да је режисер контактирао њега пре недељу дана, ради промоције филма.

"Нисам се срео са њим. Сем Басил - то му није право име. Само сам са њим причао преко телефона. Дефинитивно се крије, и не открива свој идентитет. Врло је искрено био уздрман због оног што се дешавало и дешава се. Велики број људи га не подржава", рекао је Џонс.

Глумци се одричу филма

Глумци из филма "Невиност муслимана" преварени су око намера продуцента и у потпуности се одричу коначне верзије филма у којој су им гласови у неким деловима надсинхронизовани, јавила је иста агенција позивајући се на саопштење глумаца.

"Цела глумачка постава и екипа филма су веома узнемирени и сматрају да их је продуцент искористио. Ми сто одсто не стојимо иза филма и били смо преварени око намене филма. Шокирани смо драстичним изменама сценарија и лагањем свих који су учествовали," наводи се у саопштењу.

АП наводи да се у верзији филма на енглеском или не виде глумци како изговарају име пророка Мухамеда или су им гласови очигледно надсинхронизовани.

Филмске агенције и локалне власти у Холивуду рекли су за АП да не постоји писани траг о филму под насловом "Невиност муслимана" али је једна од агенција нашла документ о филму под насловом "Пустињски ратници" који одговара опису.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи