Читај ми!

Циљ - федерална Европа

Европа мора да се трансформише у федерацију држава нација ако жели да превазиђе економску кризу, поручио први човек Европске комисије Жозе Мануел Барозо. Надам се да се нећемо исцрпљивати у дискусијама како да назовемо ту Европу, навео је Барозо.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио је да Европа мора да се трансформише у федерацију држава нација, уколико жели да превазиђе економску кризу и остане глобални фактор.

Барозо је у обраћању посланицима Европског парламента у Стразбуру, поводом редовног извештаја о стању Уније, поручио да је Европи потребна средњорочна визија, док је дугорочна визија федерална Европа, пренели су медији.

"Надам се да се нећемо исцрпљивати у дискусијама како да назовемо ту Европу, наша амбиција је пут ка федерацији, али истовремено морамо да нађемо одговор на питања која су хитна и од изузетне важности, чак и у неким случајевима који захтевају ревизију текућих уговора", рекао је Барозо.

Иако пролази кроз кризу и транзицију, Барозо је поручио да ЕУ не сме одустати од свог интегритета и евра.

"Европски грађани не смеју да стекну утисак да се ради против њихових држава, већ управо због њихових држава и они треба да остану најважнији политички фактор. Државе треба да буду свесне да могу да остану глобални фактор само уколико прихвате чвршћу политичку унију", додао је Барозо.

Иако каже да се ЕУ налази у економској, финансијској, социјалној, па и кризи политичког поверења, као и да је у току "болан и тежак" процес трансформације, Барозо инсистира на томе да се ни грађанима, ни међународним тржиштима и партнерима не сме оставити простора за сумњу када су евро и европски пројекат у питању.

"Не смемо оставити сумње у интегритет наше Уније и постојаност евра. Рањивије земље чланице не смеју оставити сумњу у своју намеру да се реформишу, у свој осећај одговорности. Јаче земље не смеју оставити сумњу у своју намеру да стоје заједно, у свој осећај солидарности", нагласио је Барозо.

Економске реформе, уз стварање праве економске и монетарне уније, према речима председника Европске комисије, су "мотор који ће покренути Европу."

Истовремено Барозо подвлачи да је дубока и одлучна економска и монетарна унија Европе заснована на политичкој унији. Све то, уз усаглашени спољну политику и одбрану значи, према Барозовим речима, да Европа мора да еволуира. "Немојмо да се плашимо изговореног -мораћемо да се крећемо ка федерацији држава нација, то је наш политички хоризонт и оно што ће водити нашу политику у годинама које следе", навео је Барозо.

И док се у каснијој дебати у Европском парламенту могло чути мишљење да се ЕУ већ налази у таквом уређењу, председник Европске комисије објашњава да би за стварање такве федерације ЕУ био потребан нови устав, што је још један тежак посао који се мора припремити.

Говорећи о неопходној свести о томе да су у ЕУ "сви у истом чамцу" и да је потребно ускладити амбиције, одлуке и акције, председник Европске комисије истакао је важност, на првом месту, одрживог привредног раста, који пак мора бити заснован на реформама.

Рекавши да је свестан болних, али и неопходних реформи у неким државама, Барозо је додао да верује да постоји могућност да ове јесени дође до преокрета, ако Грчка одагна сумње у своју жељу да се реформише, али и ако земље чланице одагнају сумњу у одлучност да задрже Грчку у еврозони.

"Сматрам да би, уколико одржи своја обећања, Грчка требало да остане чланица еврозоне, као део европске фамилије", навео је први човек Европске комисије. Пред европским посланицима у Стразбуру Барозо је овај тренутак у историји Европе назвао "тренутком транзиције и дефинисања".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи