Читај ми!

Антиевропљани изгубили у Холандији

На изборима за холандски парламент победила Либерарна партија премијера Марка Рутеа. Два мандата мање од ње има Радничка партија. Избори били практично референдум за и против Европе.

Холандски премијер Марк Руте прогласио је рано јутрос победу своје Либералне партије ВВД на парламентарним изборима која је означила тријумф проевропских снага у тој земљи.

На основу 92 одсто пребројаних гласова, партија ВВД освојила је 41 мандат у парламенту који има 150 посланика, два више од главног ривала, Радничке партије.

Избори су, према оцени агенције АП, били практично референдум за и против Европе у моменту када ЕУ потреса дужничка криза.

"Вечерас уживајмо, а сутра ћемо морати да радимо како бисмо ошто пре формирали стабилну владу. Радићу са вама како бих помогао Холандији да изађе из ове кризе", рекао је Руте алудирајући на дужничку кризу у Европи која се одразила и на економију његове земље.

Резултат избора омогућиће да две проевропске странке ВВД и Радничка партија формирају стабилну коалицију, а Руте ће добити прилику за други премијерски мандат. Холанђани су, како се оцењује, на изборима одбацили политику Герта Вилдерса и његове десничарске Партије слободе.

Званични преговори о формирању владе не могу да почну до саопштавања коначних резултата избора у понедељак и додељивања мандата посланицима, најраније идуће недеље.

Две странке са највише мандата на изборима су прошле боље него што се очекивало, пошто су се бирачи определили за њих уместо за мање партије.

Резултате избора поздравио је и шведски министар спољних послова Карл Билт. "Чини се да су популисти и антиевропљани доживели тежак пораз на холандским изборима. Веома добре вести", написао је Билт на Твитеру.

Право гласа у Холандији има око 12 милиона бирача, који су могли да гласају на једном од 10.000 биралишта у земљи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи