Битка за амбасаду

Напад радикалних исламиста на америчку амбасаду у Бенгазију трајао безмало четири сата. Група од око 200 наоружаних особа извела добро планирани удар. Почела "јурњава" за исламистима у Либији.

Напад радикалних исламиста на америчку амбасаду у Бенгазију био је унапред планиран удар, а обрачун у комплексу трајао је око четири сата. Тело амбасадора Криса Стивенса предато Американцима тек после десетак сати.

Обрачун око амбасаде почео је недуго пошто је колона од 20 или 30 возила дошла до америчког комплекса у Бенгазију и почела да пуца на обезбеђење. Прва линија одбране пробијена је већ после 15 минута, када су исламисти прешли зид.

Напад је био добро органозиван и амерички обавештајци, за сада, немају одговор да ли је акција била реакција на контроверзни филм израелског режисера, или се ипак ради о одговору исламиста на позив лидера Ал Каиде Ајмана ал Завахирија да 11. септембра "распале" по Американцима где стигну.

У тренутку напада, у главној згради комплекса налазиле су се свега три особе: амбасадор Стивенс, дипломата Шон Смит и још једна особа, која је, безуспешно, покушала да извуче Смита и Стивенса из зграде.

Ток догађаја непосредно после напада на амбасаду, укључујући реакције Вашингтона и Триполија, као и упућивање америчких специјалаца у Либију можете погледати овде

Обезбеђење, које је чувало зграду, је у неколико наврата покушало да истера исламисте из главног објекта, али је под жестоком паљбом узмицало, све док у помоћ нису притекли Либијци. У том тренутку исламисти су напали и остале објекте, а у обрачуну који је уследио убијена су још два Американца.

Тек после четири сата борбе и уз помоћ либијских снага, Американци су успели да протерају исламисте, али нису успели да пронађу амбасадора Стивенса, којег је, неко, одвезао у болницу, где су лекари сат и по покушавали да га врате у живот,

Његово тело је у зору предато Американцима на аеродрому, одакле је пребачено у Немачку. У нападу је рањено укупно 18 Американаца, од којих шест озбиљно.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи