Читај ми!

Гувернер преко огласа

Место гувернера Банке Енглеске, једна од најважнијих и најутицанијих позиција у Великој Британији, биће попуњено кроз конкурс у огласима. Ово је уједно и први пут да се гувернер бира јавним оглашавањем у штампи.

Нови гувернер Банке Енглеске биће изабран до краја ове године на основу "отвореног и фер конкурса" који ће бити расписан путем огласа у штампи, саопштио је британски министар финансија Џорџ Озборн.

Други, петогодишњи мандат Мервина Кинга, актуелног гувернера централне банке Велике Британије, истиче 30. јуна 2013. године, подсетила је новинска агенција Ројтерс.

Његов наследник ће имати само један мандат, али у трајању од осам година, током којег ће обављати шире надлежности тако што ће осим о монетарној политици бринути и о финансијској стабилности и прописима.

Оглас ће бити објављен у петак у недељнику "Економист" и на интернет сајту за запошљавање британских јавних служби.

Ово је први пут да се гувернер Банке Енглеске, којег именује краљица Елизабета на предлог министра финансија и премијера, бира јавним оглашавањем у штампи.

"Одлучио сам да именовање Кинговог наследника буде обављено на основу отвореног и фер конкурса", рекао је секретар Озборн посланицима у парламенту.

"Као и у случају Мервина Кинга, тражимо интелигентног, независног и поштеног гувернера. Намеравамо да име изабраног кандидата саопштимо до краја ове године", додао је Озборн.

Високи функционери Трезора и БоЕ биће задужени за селекцију кандидата који ће молбе морати да пошаљу најкасније до 8. октобра.

Изабрани кандидат биће саслушан пред комисијом Трезора парламента пре него што његово именовање постане дефинитивно.

У огласу ће бити прецизирано да будући гувернер мора бити особа која "улива поверење и кредибилитет како у самој Банци тако и на финансијским тржиштима".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи