Читај ми!

Благо из Троје враћено Турској

Турској враћена још 24 артефакта из Троје. Реч је о златним украсима који су чувани у америчком ПЕН музеју. Током последњих пет година Турској враћени историјски артефакти из САД, Велике Британије, Аустрије, Немачке, Уједињених Арапских Емирата, Швајцарске, Хрватске и Србије.

У оквиру пројекта враћања историјских артефаката који су у прошлости илегалним путем изнети из Турске, тој земљи су враћена 24 златна украса ископана у античком граду Троји, који су од 1966. године чувани су у америчком музеју ПЕН (Музеј археологије и антропологије Универзитета у Пенсилванији), саопштила је амбасада Турске у Београду.

Турској је у оквиру пројекта враћања украдених предмета, у периоду од 1993. до 2003. године враћено 869 украдених артефаката. Између 2003. и 2007. године враћено је око 1.000 знаменитости, док је од септембра 2007. до данас враћено 3.336 предмета.

Током последњих пет година Турској су враћени историјски артефакти из САД-а, Велике Британије, Аустрије, Немачке, Уједињених Арапских Емирата, Швајцарске, Хрватске и Србије.

Турски министар за културу и туризам, Ертугрул Гунај, изјавио је да ће број враћених артефаката достићи број од 4.000 након што пристигну и предмети из Бугарске. УНЕСКО је подржао пројекат враћања украдених предмета, наводи се у саопштењу.

Предмети из ПЕН музеја биће премештени у музеј Троје у турском граду Чанакале, чим он буде завршен до краја године. Музеј археологије и антропологије ПЕН основан је 1887. године и спровео више од 400 археолошких и антрополошких експедиција широм света.

Немачки археолог Хенрих Шлиман (1822-1890) ископао је златне предмете у Троји 70-их година 19. века.

У новембру у Газиантепу биће организован симпозијум о пројекту враћања артефаката који су илегално изнесени из Турске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи