Читај ми!

Холанђани бирају парламент

Либерална партија премијера Марка Рутеа освојила на изборима у Холандији највише мандата, док је Радничка партија на другом месту, показују прве процене. Те странке могле би да формирају стабилну проверопску коалицију, што би вероватно значило други мандат за премијера Рутеа.

Према првим проценама на основу излазности бирача, Либерална партија премијера Марка Рутеа освојила је на изборима у највише мандата у новом холандском парламенту.

Водеће холандске телевизијске станице објавиле су да ће Либерална партија имати највероватније 41 посланика у парламенту који има 150 посланика. Иза либерала је Радничка партија са 40 мандата.

Медији наводе да је могућа статистичка грешка тих процена око 1,5 одсто.

Уколико званични резултати потврде садашње, то ће значити да би Либерлана партија и Радничка партија, обе проевропске, могле да направе стабилну коалицију, што ће вероватно значити и други мандат актуелном премијеру Рутеу.

Ипак, холандско бирачко тело је, наводи АФП, све више непријатељски расположено према ЕУ и плановима помоћи земљама на југу старог континента. Бројни Холанђани имају утисак да морају да поднесу оштре буџетске резове како би се помогло задуженим Грцима.

Досадашњи, а можда и будући премијер Марк Руте недавно је рекао да жели да настави програм који је почео пре две године.

"То значи, успоставити ред у финансијама и ојачати добре односе с Хелсинкијем и Немцима како бисмо постепено зауставили кризу", рекао је он.

Рутеов супарник, Дидерик Самсон из Радничке партије, ближи је француском председнику Франсоа Оланду него немачкој канцеларки Ангели Меркел, односно он је пре за програм оживљавања привреде него за оздрављење финансијског сектора по сваку цену.

"Треба да формирамо стабилну владу која ће моћи да овој земљи помогне да изађе из кризе", рекао је Самсон у последњој предизборној дебати.

Иако су Холанђани све више непријатељски расположени према Бриселу и не толико за европску интеграцију, они не желе напуштање евра као што то жели лидер крајње деснице Герт Вилдерс.

Право гласа у Холандији има око 12 милиона бирача, који су могли да гласају на једном од 10.000 биралишта у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи